Yli kuusituhatta sähkömittaria vaihdetaan uuteen uuden sukupolven älykkääseen mittariin
Kevään aikana aloitamme asiakkaidemme noin kuudentuhannen, elinkaarensa lopussa olevan sähkömittarin vaihdon uuteen. Uuden sukupolven älykkäät sähkömittarit mahdollistavat tulevaisuuden älykkään sähkönmittausjärjestelmän käytön ja turvaavat laadukkaan mittauspalvelun jatkuvuuden. Mittariasennukset kestävät vuoden 2025 alkuun asti.

Tavoitteena on vaihtaa kaikki vanhentumassa olevat mittarit valtioneuvostolta tulleen uuden asetuksen mukaisiksi vuoden 2024 loppuun mennessä. Tämä koskee noin kuuttatuhatta viittäsataa Imatran Seudun Sähkönsiirron asiakkaan mittaria, mikä on reilu neljännes kaikista mittareistamme. Vaihdettavien mittareiden tekniikka on kaksikymmentä vuotta vanhaa, ja ne eivät täytä enää uuden mittausasetuksen vaatimuksia. Lopuilla asiakkaistamme on vuoden 2013 jälkeen asennetut mittarit, jotka mahdollistavat palvelut vielä vuosiksi eteenpäin ja tulevat vaihtoon tämän vuosikymmenen lopulla.
Sähkönkulutuksen jousto avaa asiakkaalle uusia mahdollisuuksia
Energia-alan haasteena on sähköjärjestelmän tasapainon ylläpidon vaikeus. Sähköjärjestelmä toimii vain, jos sähköä tuotetaan ja kulutetaan joka hetki yhtä paljon. Sähköntuotanto ja -kulutus ovat muuttuneet nykyistä vaikeammin ennustettavaks. Tämän vuoksi sähkömarkkinoille tarvitaan entistä tarkempaa tietoa siitä, kuinka paljon sähköenergiaa ja -tehoa tarvitaan vuorokauden eri aikoina. Keskeiseksi ratkaisuksi on nousemassa sähkön kulutuksen ohjaaminen, johon kotitalouksien toivotaan tulevaisuudessa osallistuvan.
Uudet sähkömittarit ovatkin askel kohti älykkäitä sähköverkkoja ja kulutusjoustoa. Kulutusjoustossa tavoitteena on jakaa sähkön kulutusta tasaisemmin vuorokauden ajalle älykästä sähköverkkoa hyödyntämällä. Ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista, että omakotiasujat alkavat sammutella itse sähkölaitteitaan silloin, kun tuuli tyyntyy ja sähkö on kallista. Käytännössä kulutuksen ohjaamisen hoitaa kiinteistön kotiautomaatio niin, että kodin ohjausjärjestelmä siirtäisi jouston mahdollistavaa kulutusta sellaisille tunneille, jolloin sähköä on paljon tarjolla ja se on halpaa. Vastaavasti kalliimman hinnan aikana kulutus ohjataan pysymään mahdollisimman pienenä. Asiakas päättää oman kulutuksensa ohjauksista. Kun kulutusta ohjataan edullisimmille tunneille, sähkölaskut pienenevät.
Mittarin vaihto on asiakkaalle maksuton
Sähkön kulutuksen mittausuudistus on osa palveluidemme jatkuvaa kehittämistä ja uudistamista, ja mittarin vaihto on asiakkaalle maksuton. Otamme kirjeitse yhteyttä asiakkaisiin, joita mittarin vaihto koskee. Kirjeen saatuaan pyydämme asiakkaita olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme ja sopia sopivan vaihtoajan. Yhden mittarin vaihtamiseen aikaa kuluu noin 20–30 minuuttia. Asentajamme hoitavat mittarivaihdot ehdottoman koronaturvallisesti.
- 6 500 mittaria käyttöiän päässä olevaa mittaria vaihdetaan uuden sukupolven älykkäiksi mittareiksi
- 3,5-vuotinen mittarinvaihtoprojekti alkaa keväällä 2022 ja hoidetaan muutaman oman asentajan voimin
- Asiakkaat kontaktoidaan kirjeitse asennusajan varaamiseksi
- Uudet mittarit mahdollistavat kulutusjouston kotiautomaation avulla
- mittarinvaihto on asiakkaille maksuton
Sarin työpäivä on täynnä mittarivaihtoa
Mittalaiteasentaja Sari Hostikan työpäivä alkaa kello 7 aamulla toimistolla.
– Kun aamulla tulen työpisteelleni, tarkistan ensimmäiseksi tietokoneelta edellisenä päivänä tekemäni mittariasennukset. Varmistan mittausdatasta, että asennus on onnistunut. Haen mittarivarastolta tarvittavat mittarit, antennit, muut tarvikkeet ja työkalut autoon ja lähden ajelemaan kohti ensimmäistä kohdetta.
Sari vierailee päivän aikana useissa kohteissa. Osassa kohteista mittari on ulkoseinässä, osassa sisätiloissa, jolloin on hyvä, että joku talon väestä on paikalla vaihdon alkaessa.
– Vaikka mittarinvaihdot on aina sovittu etukäteen talon väen kanssa, esittäydyn ja kerron mitä olen tulossa tekemään. Kerron myös asennukseen liittyvästä noin 10 minuutin sähkökatkosta, jotta asiakas voi sulkea kodinkoneita tarvittaessa. Ennen työn aloittamista otan vanhasta mittarista tiedot ylös. Kun olen asentanut uuden mittarin, tarkistan vielä, että se toimii moitteettomasti. Ennen lähtöä kirjoitan vielä asiakkaalle ohjeen uudesta mittarista ja annan vanhan mittarin viimeisen lukeman, jos asiakas sitä jossakin tilanteessa vielä tarvitsisi.
Kaikkiaan työskentely kohteessa kestää noin 20–30 minuuttia. Sitten Sari hyppää taas autoon ja suuntaa kohti seuraavaa kohdetta. Se voi olla kotitalous, navetta, kesämökki, myymälä, toimisto, yrityksen liikehuoneisto tai vaikka teollisuushalli.
Sari ajaa keskimäärin 50–200 km päivässä. Asiakkaita on Kyläniemestä Venäjän rajalle sekä Rautjärveltä ja Ruokolahdelta Lappeenrannan rajalle. Kaikenlaisia ajokelejä ja -pelejä sattuu matkoille.
– Mihinkään en ole vielä jäänyt kiinni. Ajan paljon ja tiedän, mihin ei kannata mennä. Minulla on neliveto alla. Välillä teen matkaa myös moottorikelkalla ja veneellä saariin ja kesämökeille paikkoihin, joihin ei autolla pääse. Silloin minulla on kyllä kaveri apuna.