Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Asiakkaille 9.6.2021

Yhdessä virrassa Vuoksea vaalimassa

Haastattelimme kolmea eri toimialan imatralaista yritystä kysyäksemme mikä on saanut heidät valitsemaan Vuoksi-takuun omaan sähkösopimukseensa. Vastauksissa korostuivat kosken ainutlaatuisuus ja sen merkitys niin elinvoiman kuin elintason mahdollistajana.

Vuoksen Lautturi Oy, Vuoksen kalastuspuisto

Vuonna 1992 perustetun Vuoksen Lautturi -yrityksen toiminta jatkuu jo kolmannessa polvessa. Toni Kainulainen jatkaa yhdessä tyttärensä Essin kanssa Taisto-isän perustamaa perheyritystä kirjaimellisesti Vuoksen ympäröimä. 

Toiminta koostuu monipuolisesta elämys-, matkailu- ja lautturitoiminnasta, ravintolapalveluista sekä kalastuspuistosta. Leirintäalue sijaitsee keskellä Vuoksea, Vuoksen helmeksi kutsussa Varpasaaressa. Yritys on ollut Imatran Seudun Sähkön Vuoksi-takuun asiakkaana alusta alkaen.

– Olemme keskellä upeaa kansallismaisemaa. Tämä yli viisi tuhatta vuotta vanha koski herättää suurta kunnioitusta. Vuoksi tarjoaa meille elinvoimaa sekä elinkeinon, sähköä aivan lähellä. Ilman Vuoksea ei olisi Vuoksen Lautturiakaan, Kainulainen kiteyttää. 

Hän toivoo, että Vuoksi-takuun myötä upean kosken luonnontilaisuutta pystyttäisiin edistämään. Aikoinaan patoamalla valjastettu lohikoski saisi esimerkiksi kaupunkipurojen ja kalateiden myötä lohelle jälleen paremmat liikkumismahdollisuudet. 

Luonnon arvojen kunnioittaminen on matkailualalla pinnalla. Kainulainen näkee yrittäjänä vastuun ohjeistaa matkailijoita tarjoamalla mahdollisuuden toimia luontoa kunnioittaen. Asiakkaille tämän näkyy esimerkiksi jätteen lajittelumahdollisuutena. 

– Ennen kaikkea Vuoksi merkitsee minulle voimaa. Harrastan myös lukuisia vesiurheilulajeja wakeboardista sukellukseen. 

TeknoSafe

Imatralainen perheyritys Teknosafe perustettiin 1980-luvun alussa käsisammutinhuollon ympärille. Vuosien saatossa yritys on kasvanut turvallisuusalan kokonaisvaltaiseksi, maanlaajuiseksi toimijaksi, jonka merkittävänä osana on pelastuslaitosten kaluston maahantuonti esimerkiksi paloletkuista sammuttimiin sekä työturvallisuustuotteet, turvallisuusratkaisut ja -koulutukset erityisesti teollisuuden tarpeisiin.

Vuoksen tarjoama ekologinen, vähäpäästöinen energia sopii erinomaisesti muutama kuukausi sitten toimipisteensä Imatran hiilineutraaliin yrityspuistoon muuttaneelle yritykselle.

– Vaikka liikevaihdostamme yli puolet tulee maakunnan ulkopuolelta, on paikallisuus meille merkittävä arvo. Vuoksi-takuussa toteutuu myös yritykselle tärkeä ympäristöarvopohja. Olemme jo 25 vuoden ajan laatujärjestelmää ja muutama vuosi sitten sertifioimme sen oheen ympäristöjärjestelmän. Sen tavoite on pienentää ympäristökuormitustamme erilaisin toimin. Haluamme olla edelläkävijä tällä saralla, ja uskomme, että se on myös strateginen etu etenkin tulevaisuudessa, kertoo toimitusjohtaja Anna Helminen.

Helminen kannustaa kanssayrityksiä ottamaan osaa Vuoksen hyväksi. Koko ikänsä Vuoksen varrella kasvaneena hän tietää, että liian helposti lähellä olevaa luonnonkuvastoa pitää huomaamattaan itsestäänselvyytenä. Vuoksi antaa paljon, ja nyt on aika huolehtia sen tulevaisuudesta. 

– Näen, että Vuoksi-takuun merkitys on symbolinen. Pienistä puroista voi kertyä suuri voimakas virta, kun vauhtiin päästään. 

Jävlä Sås Bolag

Imatran Vuoksenniskalla on reilun vuoden verran valmistettu erilaisia bbq- ja maustekastikkeita kauppoihin ympäri Suomea. Jävla Såsin pienen tehtaan Vuoksi-ystävällinen sähkö on yrittäjä Kaius Gestraniuksen mukaan itsestäänselvyys.

– Eihän sille ole edes vaihtoehtoa. Paikallisuus on meille tärkeä arvo. Hiilijalanjäljen pienentäminen tulee yritykselle luonnollisesti käytännön valintojen kautta. Esimerkiksi pitsakastikkeen tomaatit he pelastavat kauppaan kelpaamattomien kuormasta, sopimattoman kokonsa tai muotonsa vuoksi nämä tomaatit päätyisivät biojätteeseen.

Vuoksi on läsnä yrittäjän arjessa päivittäin. Kuohuva, kaupunkia halkova koski herättää kunnioitusta ja tuottaa virkistyksen sekä elannon ohella myös sähköä. 

– Onhan tämä Vuoksi sellainen uniikkijuttu, meidän kaikkien ylpeyden aihe, jonka elinvoimaisuutta on meidän jokaisen omalta osaltamme tuettava, Gestranius vetoaa.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi