Vinkit energiatehokkaaseen asumiseen
Vähentämällä asumisesi energiankulutusta pienennät samalla niin sähkölaskusi suuruutta, kuin myös omaa hiilijalanjälkeäsi. Kaikissa kodeissa on mahdollista vähentää omaa sähkön kulutusta muuttamalla asumistottumuksia 5–10 %.

Seuraamalla omaa energiankulutustasi pystyt tarkastelemaan millä teoilla on oikeasti vaikutusta sähkönkulutuksen pienentämisessä. On myös tutkittu, että ne, jotka seuraavat omaa sähkönkulutustaan onnistuvat muita paremmin pienentämään omaa kulutustaan. Kokonaiskulutuksen lisäksi voit mitata energiamittarilla yksittäisten sähkölaitteiden kulutusta. Mittaria voit kysyä lainaan soittamalla, laittamalla viestiä asiakaspalveluumme tai käymällä toimistollamme asiakaspalvelun pisteessä.
Suurimman osan kodin energiasta yleisimmin kuluttaa kodin lämmitys. Alentamalla kotisi sisälämpötilaa jo yhden asteen verran, pystyt säästämään 5 % lämmityskustannuksissa. Huonelämpötiloja pienentämällä lämmityskulujen pienenemisen lisäksi, se vaikuttaa positiivisesti sisäilman laatuun ja asumisviihtyvyyteen, sekä vireystaso pysyy korkeammalla. Kylpyhuoneen mukavuuslämmityksen lämpötilaa on myös hyvä tarkistaa.
Kodin lämpötilan pudottamisessa on hyvä kuitenkin huomioida oman vakuutusyhtiösi ehdot. Eri vakuutusyhtiöissä voi olla esimerkiksi ehtona tietyn lämpötilan ylläpitäminen, jotta vakuutus korvaa, mikäli jotain sattuisi. Esimerkiksi Lähi-Tapiola ei korvaa, mikäli sisälämpötila on alle 10 astetta esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla. Fennian käytäntö puolestaan on, että alle 12 asteisessa sisälämpötilassa tapahtuvia vahinkoja ei korvata. Ota siis selvää oman vakuutusyhtiösi ehdoista, ennen kuin pudotat sisälämpötilaa huomattavia määriä.
Säästövinkit
Talven ja lämmityskauden lähestyessä on hyvä palautella mieliin pari asiaa. Koviakin pakkasia voi ennakoida aloittamalla takan ja uunin lämmityksen säännöllisesti muutamaa päivää ennen ennustettuja kovia pakkasia ja kylmempiä päiviä.
Saunaa lämmittäessä on hyvä muistaa, ettei pidä kiuasta turhaan päällä. Saunasta voi nauttia myös saunan jälkilämmöissä, kun kiuas on sammutettu. Saunan energiatehokas lämpötila on 70–80 astetta. Lämpötilan noustessa 100 asteeseen lisää se kulutusta jo 20–30 %. Kiukaan lämpöä kannattaa myös hyödyntää ja samalla saunassa käydessä voitkin valmistaa, vaikka kiuasmakkaraa.
Jääkaapin säilytyslämpötila on hyvä tarkistaa. Optimaalinen lämpötila pakastimelle on -18 astetta ja jääkaapille +2 – +6 astetta. Lämpötilan asettaminen pelkästään jo yhden asteen kylmemmälle lisää 5 % sähkönkulutusta.
Hankkimalla energiatehokkaita laitteita ja käyttämällä niitä tehokkaasti säästät sähkönkulutuksessa. Lampuissa kannattaa vaihtaa ledilamppuihin, sillä ne ovat energiaystävällisempi ja parempi valinta.
Pesemällä täysiä pyykki- ja pesukoneellisia, sekä käyttämällä eko-ohjelmia autat säästämään sähkönkulutuksessa.
Pitämällä sähkölaitteita, joita et käytä, kuten puhelimien ja tietokoneiden latureita seinässä, kuluttavat ne silloin turhaan sähköä olemalla valmiustilassa. Kannattaakin latauksen jälkeen aina muistaa irrottaa turhat laitteet pistorasioista.
Säästöä vedenkulutuksella
Noin 15 % kodin energiankulutuksesta kuluu jo pelkästään käyttöveden lämmitykseen. 15 minuutin päivittäinen suihku yhdellä henkilöllä maksaa noin 450 euroa vuodessa. Mikäli asukkaita on 4, jotka kaikki kävisivät päivittäin 15 minuuttia aina suihkussa, tekisi se vuodessa jo 1 800 euroa. Pienentämällä suihkussa olemisen aikaa 5–10 minuuttia saadaan pienennettyä huomattava määrä sähkön ja veden kulutusta.
Niukimmin vettä kuluttavat onnistuvat pärjäämään noin 60 litralla vettä vuorokaudessa, kun huolettomammin asuvat kuluttavat jopa 270 litraa vuorokaudessa. Keskivertohenkilö kuluttaa 110–120 litraa vuorokaudessa. Eniten vettä tuhlaantuu hygieniaan, kun taas keittiöön, pyykinpesuun ja vessaan kuluu suhteellisen sama määrä vettä. Hygieniaan menee karkeasti 40 % kulutetusta vedestä ja keittiöön 20 %, pyykinpesuun 20 %, vessaan 15 % ja muuhun 5 %.
Astioiden turha huuhtelu kannattaa jättää pois ennen tiskikoneeseen astioiden laittoa, sillä jokaisen astian yksittäinen huuhtelu kuluttaa aivan turhaan niin vettä, kuin sähköäkin. WC-istuin voi huomaamattasi myöskin kuluttaa salakavalasti vettä ja energiaa. Jo pieni vuoto WC-istuimessa voi aiheuttaa suuren lisän vuodessa laskuihin.
Älä valaise turhaan
Valaistuksessa syntyy säästöjä helposti. Sammuta aina turhat valot, sillä tyhjää huonetta on turha valaista. Valaisimen hehkulamput on hyvä vaihtaa energiansäästölampuiksi. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan yösydämen ja valoisimman päivän ajaksi. Kynttilä luo kaunista tunnelmaa talvi-iltaan myös ulos, vaikkapa jäälyhdyn sisällä.