Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Asiakkaille 18.1.2023

Tuurilla ne laivatkin seilaavat, niin myös M/S Sähkömarkkina

Nykyinen pörssisähköön perustuva sähkömarkkinamalli on kuin laivan konehuone, jossa energiateollisuuden konemestareiden mielestä kaikki toimii tehokkaasti ja taloudellisesti. Jostain syystä M/S Sähkömarkkina -laivassa ei vain kukaan enää haluaisi olla kyydissä.

Kapteenia, joka vastaisi laivan matkustajina olevien sähkönkäyttäjien turvallisuudesta, ei näy mailla halmeilla. Joku matkustajista on kuullut, että laivan varustamosta eli EU:n komissiosta olisi lopulta tulossa kapteeni. Laivalla kun ei kuulemma voi tehdä mitään, koska ratkaisut pitää tehdä varustamon tasolla. Toiset taas ovat kuulleet, että ensimmäisessä luokassa matkustavista virkamiehistä joku lopulta ottaisi kapteenin vastuut. Tällä hetkellä M/S Sähkömarkkinaa ohjaa autopilotti, jonka nimi on Euphemia, sähköpörssiksikin kutsuttu algoritmi.

Ykkösluokan virkamiesten ja energiajohtajien mielestä tässä tilanteessa ei edes tarvittaisi kapteenia, vaan luotsi riittäisi. Luotsi vain luovisi kriisitalven karikkojen ohi, ja sen jälkeen autopilotti saisi jälleen hoitaa laivan ohjaamisen.

Alakerran kolmannessa luokassa on kuitenkin jo täysi paniikki päällä. Matkustajia ei lohduta konemestarien muistutukset siitä, että laivan kyyti on ollut tasaista monta vuotta ennen horisontissa siintävää haaksirikkoa.

Eläkeläiset ja muut pienituloiset matkalaiset yrittävät epätoivoisesti päästä ulos M/S Sähkömarkkinalaivasta. Joku onnistuu saamaan kiinteähintaisen sähkösopimuksen ja hyppää pelastusveneeseen. Osalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin hypätä mereen, josta Sosiaaliturva -niminen meripelastusorganisaatio saattaa heidät vielä pelastaa.

Mitä siis ratkaisuksi? Selvää on, että M/S Sähkömarkkinan kaikille kansille tarvitaan lisää turvallisuutta. Eikä sana ”turvallisuus” tarkoita vain vaarojen ja uhkien poissaoloa, vaan myös psykologista kokemusta niiden poissaolosta.

Energiateollisuuden konemestarien ja laivan matkustajien välille pitää saada jonkinlainen keskusteluyhteys ja yhteinen ymmärrys siitä, mistä laivan holtiton kulku johtuu. Pelastusveneitä eli turvallisia sähkösopimuksia pitäisi saada kaikkien matkustajien ulottuville. Autopilottina toimiva sähköpörssi pitäisi avata ja tutkia, toimiiko se oikeasti talvimyrskyn tullen. Ylipäänsä pitäisi saada palautettua luottamus siihen, että kaikki pääsevät turvallisesti perille talvimyrskyn jälkeen ja kaikista pidetään huolta.

Toivotaan, että M/S Sähkömarkkina -laivalle käy vielä hyvin. Ja jos haaksirikkoon joudutaan, osataan ainakin sen jälkeen laittaa energiaturvallisuusmääräykset uusiksi – samaan tapaan kuin Titanicin haaksirikon jälkeen uudistettiin kaikki meriturvallisuusmääräykset.

Kaiken kaikkiaan turvallisuusajattelun on laivalla muututtava niin, että myrskyistä selviämistä ei jätetä hyvän tuurin varaan. Kokenut merikapteeni tietää, että hyvä tuuri tehdään ja varmistetaan etukäteen. Huolellinen varustautuminen pahimman mahdollisen varalle on jokaisen laivanvarustamon tärkein tehtävä. Tämän päälle voi toki toivoa myös hyvää onnea matkaan, kuten leutoja ja hyvätuulisia päiviä ilman konerikkoja.

Ari Saukkonen, toimitusjohtaja

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi