Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Verkkopalvelu 25.1.2023

Tuleeko sähköstä pulaa?

Sähköä täytyy tuottaa joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Jos sähköntuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta, saattaa syntyä sähköpula. Onko se todennäköinen ja mitä siitä seuraa?

– Sähköpulan mahdollisuus on olemassa ja se on suurimmillaan talvella kylmien pakkasjaksojen aikana. Kriittisimmillään tilanne on aikoina, jolloin kulutus on muutenkin huipussaan, eli aamuisin klo 6–10 ja alkuillasta klo 16–20. Sähköpulan muodostumiseen voikin parhaiten itse vaikuttaa vähentämällä omaa sähkönkäyttöä erityisesti noina aikoina. Omia sähkönkäyttötapoja kannattaa tarkkailla. Aamiaisen jälkeen ei heti pidä napsaista tiski- tai pesukonetta päälle, kannustaa käyttöpäällikkö Vesa Karppanen.

Sähköpulan aikana sähkönkulutusta joudutaan rajoittamaan katkoin, mutta se ei ole ensimmäinen keino. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa koko Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta ja sähköpulan uhatessa se ottaa ensin käyttöön tehoreservissä olevat voimalaitokset ja pyytää ennalta sovitut kohteet pienentämään kulutusta. Jos tämä ei riitä, kulutusta rajoitetaan kiertävin, noin kahden tunnin mittaisin sähkökatkoin. Katkojen ulkopuolelle jäävät kuitenkin kriittiset kohteet, kuten sairaalat.

Mitä pitää tehdä, jos katko toteutuu?

– Jos sähköpulatilanteeseen joudutaan, niin tärkeintä on säilyttää rauhallisuus ja odottaa, että sähköt palautuvat. Sähkönjakeluverkon käytöstä vastaavat henkilöt ovat tietoisia sähkökatkoista, eikä paikalliseen yhtiöön tarvitse olla yhteydessä, kertoo Karppanen.

– Sammuta sähkölaitteet, etteivät ne katkon päätyttyä tule yhtä aikaa päälle. Voit jättää esimerkiksi yhden lampun palamaan, niin huomaat heti katkon päättymisen. Mikäli mahdollista, niin reaaliaikaista sähkönjakelun tilannetta voit seurata nettisivujen häiriökartasta tai sosiaalisen median kautta, esimerkiksi Facebookista.

Varaudu etukäteen

Varmaa tietoa sähköpulasta ei ole, sillä asiaan vaikuttavat monet tekijät pakkasista tuuliin ja sähkönsäästön onnistumiseen. Varautuminen kannattaa aina.

– Nämä mahdollisesta sähköpulasta johtuvat kahden tunnin katkot voivat toistua, jos talven aikana on useita pitkiä pakkasjaksoja. Vaikka katkot eivät koskaan ole peräkkäin samalla käyttöpaikalla, kotiin on hyvä varata kaikkein välttämättömimmät tarvikkeet, vinkkaa Karppanen.

Tutustu myös useimmin kysyttyihin kysymyksiin nettisivuillamme www.issoy.fi/asiakaspalvelu/usein-kysytyt-kysymykset/

Varaa kotiin sähkökatkon varalle:

– paristo- tai akkukäyttöinen radio

– kännykän varavirtalähde

– paristo- tai akkukäyttöisiä valaisimia, taskulamppuja ja paristoja

– polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija

– juomavettä ja vettä vesiastioihin

– helposti ilman sähköä valmistettavaa ruokaa

– lemmikkieläinten ruokaa

– varasulakkeita

 

Lisätietoa:

https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/

https://72tuntia.fi/

https://energiavirasto.fi/tietoa-kotitalouksille

https://tem.fi/tietoa-sahkopulasta

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi