Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Kodintekniikka 25.8.2020

Terveellistä tuoremehua satokauden marjoista ja vihanneksista

Hedelmät, marjat ja vihannekset ovat terveellisimmillään tuoreena nautittuna ja sellaisenaan. Pientä vaihtelua ruokavalioon saat tekemällä niistä tuoremehua itse, omalla mehulingolla. Silloin voit yhdistellä aineksia oman maun mukaan ja ilman lisäaineita. Tiedät varmasti mitä juot.

mehulingolla terveellistä mehua

Mansikoita ja nokkosia tai juureksia ja yrttejä. Omaan tuoremehuun voi yhdistää juuri ne mieleiset maut ilman kaupan mehuissa olevaa sokeria. Treenaaja saa helposti tarvitsemansa vitamiinit ja lapsetkin syövät parsakaalinsa paljon helpommin.

Hedelmissä on paljon sokeria, joten sopiva suhde on kolmasosa hedelmiä ja loppu kurkkua, kaaleja, varsiselleriä, pinaattia, porkkanoita, yrttejä, mitä vaan oma puutarha tuottaa tai lähikauppa tarjoaa. Mehulinko vääntää mehua juureksistakin ja jäljelle jäävät osat voi hyödyntää sämpylätaikinaan tai vaikka keittoon. 

Tuoremehua voi tehdä kerralla vain heti juotava määrä. Jos mehua jää yli, järkevintä se on säilöä pakastamalla.

Vinkkejä mehun tekemiseen

Huuhdo hedelmät ja vihannekset huolellisesti. Melko kookkaat hedelmien kivet kuten persikan, luumun ja kirsikan kivet on poistettava, kun taas omenat ja päärynät voidaan lingota kokonaisina siemenkotineen. Paksukuoriset hedelmät ja vihannekset kuten meloni ja kurkku sekä sitrushedelmät on kuorittava ennen linkoamista.

• Purista aina tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, sillä ne ovat mehukkaimpia.
• Paina pehmeitä hedelmiä ja vihanneksia hitaasti, jolloin niistä irtoaa enemmän mehua.
• Nauti mehu mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, koska sen maku ja väri muuttuvat nopeasti mehun jouduttua kosketuksiin hapen kanssa. Voit estää ja hidastaa mehun värin muuttumista lisäämällä siihen muutama tippa sitruunamehua.
• Mitä tuoreempana juoma nautitaan, sitä enemmän siinä on vitamiineja tallella.
• Lapsille tarkoitettu mehu tulee laimentaa 1:1.
• Tummanvihreiden (esim. parsakaali ja pinaatti) tai tummanpunaisten (esim. punajuuri ja punakaali) vihannesten mehu on hyvin voimakasta ja on siksi aina laimennettava.
• Omenat, päärynät, punajuuret, appelsiinit, viinirypäleet, porkkanat, melonit, tomaatit ja kurkut soveltuvat erityisen hyvin mehulingolla puristettaviksi.
• Myös esimerkiksi salaatinlehdet ja salaatin varret voidaan käsitellä mehulingolla.
(obhnordica.fi)

vihannesmehut

Kuvat: Philips, Shutterstock

Vastustuskyvyn tehostaja

1 omena
1 greippi
½ hunajameloni
1 pala inkivääriä

Tämä mehu sisältää runsaasti C- ja A-vitamiinia. Nämä vitamiinit tukevat immuunijärjestelmän toimintaa.

 

Veggietastic

¼ kurkku
3 parsakaalin nuppua
1 pala fenkolia
2 omenaa
1 limetti

Veggietastic sisältää runsaasti C- ja K-vitamiinia. C-vitamiini tukee kollageenintuotantoa, joka tukee niveliä ja rustoja. K-vitamiini on hyväksi esimerkiksi nivelille ja luustolle.

(philips)

Lisätietoa laitteista?

Työtehoseura testasi alle 100 euron hintaisia mehulinkoja vuonna 2019.

Tutustu testiin.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi