Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Asiakkaille 21.10.2020

Sapuskajelppi auttaa imatralaisia koronan aikana

Yrittäjien ideasta kasvoi Imatran Sapuskajelppi-verkosto, jonka kautta paikalliset voivat saada 50 euron lahjakortteja ruokakauppoihin. 

Kun koronan taloudelliset haasteet alkoivat todentua, paikallinen Imatran Seudun Yrittäjät -yhdistys teki kaupungille ehdotuksia elvytystoimista. Yksi näistä oli ruoka-avun jakaminen. Yhteistyössä kaupungin kanssa idea jalostui niin, että kesäkuun alusta alkaen 50 euron elintarvikelahjakortteja on ollut tarjolla niin yrittäjäperheille kuin muillekin imatralaisille, joille korona on aiheuttanut taloudellisia vaikeuksia. 

-Tavoitteena oli luoda sellainen auttamismuoto, jonka puoleen on helppo kääntyä, kun ruokaan ei riitä enää rahaa ja kynnys mennä hakemaan toimeentulotukea on korkea, yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Markus Sainio sanoo. Apua on jaettu jo yli 1 150:lle perheelle runsaan 57 000 euron arvosta. Matalan kynnyksen avulle on edelleen tarvetta, kun koronan vaikutukset ovat ulottuneet laajalla rintamalla imatralaisiin perheisiin yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Nyt kerätyllä avustussummalla, joka on jo yli 90 000 euroa, apua riittää yli 1 800 kotitaloudelle. 

-Olisi hienoa, jos muutkin yritykset ja yhteisöt innostuisivat mukaan lahjoittajiksi ja saamme kasaan vielä lisää jaettavaa, Sainio toivoo. 

Lahjoittajat 

Kaupunki tytäryhtiöineen antoi hankkeelle yhteensä 40 000 euron tuen. Mukaan innostuivat myös Etelä-Karjalan Osuuspankki (20 000 €), Imatran Seudun Sähkö (10 000 €), neljä K-kauppiasta (yhteensä 10 000 €), LähiTapiola Kaakkois-Suomi (5000 €), paikallinen Yrittäjien kasvatusyhdistys (1 500 €) ja Vuoksi 43 ry (1 500 €). Mukaan on lähtenyt myös Evälahti Oy (3 500 €). Tukipotti on nyt reilun 90 000 euron suuruinen. Mukaan lähti myös Imatran seurakunta, joka lupautui hoitamaan Sapuskajelppi-lahjakorttien jakamisen. 

Valtakunnallinen esimerkki

Sapuskajelppi on valtakunnallisesti ainutlaatuinen tapa toimia. 

-Toivon, että tämä imatralainen idea leviäisi ideana muillekin paikkakunnille, Sapuskajelpin luomiseen vahvasti vaikuttanut yrittäjä Emilio Urpalainen toteaa. 

-Imatralla luotu malli luo kanavan yhteisövastuun osoittamiselle. Meidän kaikkien hanketta tukeneiden näkökulmasta tämä yrittäjien idea on loistava. Näin voimme auttaa tälläkin tapaa kaupunkilaisia yli poikkeusajan, vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heino sanoo. Myös Imatran Seudun Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Ari Saukkonen oli heti valmiina lähtemään mukaan hankkeeseen, kun häneltä kysyttiin kiinnostusta lahjoittajaksi lähtemisestä. 

Kuinka Sapuskajelppi toimii?

Käytännössä Sapuskajelppi toimii niin, että avuntarvitsija ottaa yhteyttä Imatran seurakunnan diakoniatyöhön soittamalla numeroon 040 4824 473. Avustuspuhelimeen vastataan maanantaisin klo 9–11 ja torstaisin klo 14–16. Yhteyttä voi ottaa myös diakonian omaan sähköpostiin: srkimatra.diakonia@evl.fi. Seurakunta arvioi avuntarpeen ja myöntää tarvitsijoille 50 euron Sapuskajelppi-lahjakortteja. Lahjakorteilla voi ostaa elintarvikkeita ja hygieniatuotteita, mutta ei alkoholia eikä tupakkatuotteita. Lahjakortit osoitetaan hankkeeseen sitoutuneisiin neljään Imatran K-ryhmän kauppaan K- Citymarkettiin, K-supermarket Imatrankoskeen, K-supermarket Vuoksenniskaan tai K-market Karhumäkeen. 

Tukijoita tarvitaan

Tukijoita tarvitaan edelleen. Jos yksityishenkilö haluaa osallistua Sapuskajelppiin tukijana, lahjoituksen voi tehdä Imatran seurakunnan tilille FI32 5094 2710 0010 27. Tekstikenttään maininta: Lahjoitus Sapuskajelppiin. Yhteisö- ja yritystukijaksi haluavat voivat olla yhteydessä suoraan Markus Sainioon p. 050 532 8142 tai  markus_sainio@hotmail.com 

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi