Sähkölaitteiden energiamerkinnät uudistuvat – myös laitteiden korjattavuus paranee
Kodinkoneiden hankinnassa energiankäyttö on tärkeä asia ja niitä onkin totuttu vertailemaan kaupassa energiamerkintöjen avulla. Viime aikoina parhaan energialuokka A:n perään on ilmestynyt joukko + -merkkejä yhä parantuneen energiatehokkuuden merkiksi. Pieneksi jäänyt luokitus uudistuu maaliskuun alusta alkaen. Samalla paranee laitteiden korjattavuus ja käyttöikä.

Energiamerkinnän asteikko muuttuu maaliskuun alussa paremmin kuvaamaan laitteen energiatehokkuutta. Uudessa energiamerkintäjärjestelmässä luokitus on vihreästä punaiseen A–G-asteikkoon, A:n ollessa paras luokka (ilman A+, A++ ja A+++ -luokkia). Ostoksilla on hyvä muistaa, että nyt entinen A+++ -tuote voikin olla luokassa B- tai C-luokkaa, vaikka ominaisuudet ovat entiset. Paras eli A-luokka jätetään aluksi tyhjäksi, jotta laitteiden energiatehokkuudelle jää kasvunvaraa. Uusi energiamerkintä astuu voimaan 1.3.2021
Ensimmäiseksi uuden merkin saavat:
- Jääkaapit, pakastimet, jääkaappipakastimet ja viinikaapit
- Astianpesukoneet
- Pyykinpesukoneet ja kuivaavat pyykinpesukoneet
- Televisiot ja näytöt
- Kaupan kylmäsäilytyslaitteet myyntitoiminnolla.
Seuraavana vuorossa on lamput, joiden merkki vaihtuu uuteen 1.9.2021.

Mikä muuttui?
QR-koodilla saat lisää tietoa laitteesta. Tarvitset siihen älylaitteen.
Energiatehokkuusluokat ovat nyt A–G. Plusluokkia ei enää
ole olemassa.
Energiankulutus ilmoitetaan tuotteen mukaisesti.
Esim. kuivaavissa pesukoneissa ilmoitetaan kulutus 100:aa ohjelmaa kohti.
Piktogrammien avulla annetaan lisää tietoa laitteen suorituskyvystä ja ominaisuuksista. Näiden kuvakkeiden tyyppi ja lukumäärä vaihtelevat laitteen mukaan. Joillakin piktogrammeilla voi olla tarvittaessa A–D-asteikko.
Myös laitteiden korjattavuus paranee
Uusien energiamerkintöjen ohella samaan aikaan voimaan tulevat laitteiden ekosuunnitteluasetusten mukaiset vaatimukset. Ekosuunnitteluasetusten tavoitteena on, että tuotteet suunniteltaisiin sellaisiksi, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa ja luonnonvaroja, ovat mahdollisimman helppoja korjata ja kierrättää ja niiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä.
Esimerkiksi kuluttajalaitteiden osalta korjattavuutta edistetään mm. varmistamalla varaosien saatavuus (varaosia oltava saatavilla useita vuosia siitä, kun viimeinen mallia edustava laite on tuotu markkinoille), varmistamalla, että korjattavuudesta on riittävästi tietoa saatavilla sekä sillä, että osia on pystyttävä vaihtamaan yleisesti saatavilla työkaluilla ilman, että laitetta tarvitsee hajottaa. Samalla asetetaan vaatimuksia mm. sille, että ohjelmistoja sisältäviin laitteisiin on saatava ohjelmistopäivityksiä vielä 7-10 vuoden ajan niiden markkinoille tulon jälkeen, jotta laitteiden käyttöä ei joutuisi lopettamaan ohjelmiston vanhenemisen takia.
Tuoteryhmäkohtaiset asetukset sisältävät vaatimukset kyseisen ryhmän tuotteille sekä niiden voimaantulon aikataulun. Vaatimukset kiristyvät useimmiten asteittain. Jos tuote ei täytä sille asetettuja ekosuunnitteluvaatimuksia, sitä ei saa saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön Euroopan unionin alueella.