Sähkökatkoksiin ja mahdolliseen sähkön sääntelyyn varautuminen
Syksyn lähestyessä syysmyrskytkin lähentyvät ja mahdollisuus niiden aiheuttamiin sähkökatkoksiin on hyvä pitää mielessä. Sähkökatkoihin on hyvä varautua ennakkoon ja puhua siitä myös tarvittaessa perheen lasten kanssa.

Nykypäivänä sähkö kuuluu perustarpeisiin ja monetkaan eivät ole varautuneet sähkön puuttumiseen millään tavalla.
Uutisissa on paljon puhuttu viime aikoina sähkön hinnasta, Olkiluoto 3:sta ja siitä, että sähköstä voi olla kohta pulaa. Sähkön riittämättömyys voi pahimmassa tilanteessa johtaa sähkön säännöstelyyn. Varautumalla mahdollisiin tavallisiin syysmyrskyjen aiheuttamiin sähkökatkoksiin, olet silloin samalla varautunut mahdolliseen sähkön sääntelyyn. Yleinen suositus on, että pystyisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa.
Kuinka sitten varautua sähkökatkoksiin?
Nykypäivänä lähes kaikki lämmitystavat vaativat sähkönkäyttöä. Pitkittyneen sähkökatkon aikana saat pidettyä takan avulla asunnon lämpimänä ja saapa siinä tarvittaessa ruokaakin tehtyä. Sähkökatkon sattuessa taskulampuista, kynttilöistä ja varaparistoista on suuri etu ja hyöty.
Kotona tulta käsiteltäessä muistathan varmistaa palovaroittimen toimimisen.
On hyvä pitää kotona helposti säilyvää ruokaa, mikä ei vaadi kypsentämistä, vaan sen voisi syödä sellaisenaan. Erilaiset säilyke- ja kuivaruoat ovat erinomainen apu sähköjen ollessa poikki. Kylmässä säilytettävä ruoka säilyy ulkona, silloin kun ulkolämpötila on nollan ja +6 asteen välillä. Kannattaakin siis kylmemmällä säällä hyödyntää esimerkiksi omaa parvekettaan ja pihaa ruokien säilytyksessä. Pakastimen turhaa availua kannattaakin myös välttää ruokien sulamisen estämiseksi.
Sähkökatko lasten kanssa
On hyvä muistaa, että sähkökatkos voi olla uusi ja pelottava asia lapselle. Sähkökatkosta kannattaa rohkeasti kertoa lapselle ja selittää parhaansa mukaan, mistä valojen sammuminen johtuu. Sähkökatko on oiva aika viettää aikaa perheen kesken ja laittaa vaikka taskulamppujen ja kynttilöiden valossa lautapelien pelailuhetki pystyyn tai rakentaa maja. Viemällä lapsen huomion sähkökatkoksesta muualle, unohtaa lapsi pian pelon ja huomaamatta sähköt ovatkin jo pian palanneet.
Hyvään kotivaraan kuuluu:
- Vesiastiat (puhtaat ja kannelliset)
- Helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille sopivaa ruokaa
- Juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä
- Lemmikkien ruokaa
- Paristoilla toimiva radio ja paristoja
- Paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja
- Varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten
- Retkikeitin ja tulitikut
- Käteistä rahaa
- Joditabletteja
- Hygieniatarvikkeet
- Ensiaputarvikkeet
- Tarvittavat ja välttämättömät lääkkeet
- Käsisammutin/sammutuspeite
Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä.