Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 24.5.2021

Sähköauton lataus onnistuu helposti ja nopeasti kotona

Sähköautoilun suosio kasvaa vauhdilla. Ennusteiden mukaan vuonna 2030 joka neljäs auto Suomessa on sähköauto. Sähköauto on luontevinta ladata siellä, missä se on pitkään paikoillaan – pääasiassa siis kodin tai työpaikan pihalla. Imatran Seudun Sähkö toimittaa latauspisteitä molempiin avaimet käteen -paketteina.

Imatran Seudun Sähkö toimittaa sähköauton latauspisteitä avaimet käteen -palveluna yhteistyössä ruokolahtelaisen Elektrowayn kanssa Etelä-Karjalan alueelle. Samalla laajentuu aurinkovoimaloista alkanut yhteistyö Elektrowayn kanssa. Sähköalan ammattilaiset osaavat parhaiten suunnitella ja mitoittaa kiinteistöön juuri oikeanlaisen latauspistekokonaisuuden. Imatran Seudun Sähkö vastaa yhdessä Elektrowayn kanssa turvallisesta ja vaatimusten mukaisesta toteutuksesta alkukartoituksesta aina sujuvaan käyttöönottoon asti.

Moni saattaa miettiä, miksi kotiin kannattaisi hankkia nimenomaan latausasema. Kiinteästi asennettava latausasema on helpoin lataustapa kotona. Sen avulla auton saa ladattua nopeammin. Tavallinen pistorasia soveltuu vain hitaaseen, väliaikaiseen lataamiseen, sillä sitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen korkeaan kuormitukseen. Lisäksi ammattilaisen asentama latausasema on varmasti turvallinen. 

Latausaseman asennuskustannuksiin saa kotitalousvähennystä

Avaimet käteen -paketti on yksityisasiakkaalle helppo ja nopea. Se sisältää kartoituksen sekä kaikki tarvittavat muutostyöt ja tarvikkeet. Yksityisasiakkaiden alkukartoitukset harvoin vaativat käyntiä kohteessa. Asiakas osaa useimmiten jo puhelimessa kertoa oleelliset tiedot, kuten pääsulakkeen koon, talon lämmitysmuodon ja sopivan paikan latauslaitteelle. Jos kartoituskäynti yksityisasiakkaan luokse on tarpeen tehdä, on se Etelä-Karjalan alueella maksuton.

Kotitalouksien latauspaketti maksaa 1 590 euroa. Hinta sisältää tarvittavat asennus- ja muutostyöt, tarvikkeet, käyttöönoton sekä dokumentoinnin. Ennalta sovitun kustannusarvion mukaisesti latausasemapaketin hinnasta 690 € on asennustyön osuus ja siitä on mahdollista hakea kotitalousvähennystä.

Laki velvoittaa taloyhtiöitä

Taloyhtiöissä saattaa kevään aikana viritä keskustelua latausasemista, sillä laki velvoittaa kaikkia niitä taloyhtiöitä, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa, varautumaan sähköautojen lisääntymiseen. Taloyhtiön pitää suuren korjauksen yhteydessä asentaa latausvalmius jokaiselle pysäköintipaikalle silloin, kun korjauksessa remontoidaan myös pysäköintialuetta tai sen sähköjä. Latauspistevalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin.

Taloyhtiöiden oikea latausratkaisu varmistetaan aina kohdekartoituksella, jonka asiantuntija tekee kohteessa paikan päällä. Taloyhtiön kohdekartoituksen hinta raportteineen on 520 euroa.

– Kartoituksessa määritellään asiakkaan tarpeet kuten yhteiskäyttöasemien määrä, sähköjärjestelmä, latausteho, mahdollinen älylataus ja sähköliittymän mahdollinen laajennus. Taloyhtiö saa kartoituksen pohjalta tarjouksen ja raportin, jonka voi liittää mahdolliseen tukihakemukseen, kertoo Eletrowayn toimitusjohtaja Viljami Mehiläinen.

Myös vanhoihin taloyhtiöihin voi asentaa latausasemia

Kaikkiin taloyhtiöihin, myös vanhoihin, on mahdollista asentaa latausasemia. Se onnistuu älykkäällä kuormanhallinnalla, jossa valitaan tapa, jolla latauspisteet käyttävät sähköä.

– Perinteisen tavan lisäksi voidaan valita dynaaminen kuormanhallinta, jossa määritellään käytettävissä oleva kapasiteetti ja jaetaan kuorma latausasemien kesken. Esimerkiksi yöllä voidaan kaikkia autoja ladata suuremmalla teholla yhtä aikaa, selostaa Mehiläinen.

Taloyhtiöt voivat hakea tukea hankintaan

Taloyhtiöt voivat hakea tukea sähköautojen latausinfran hankkimiseen. Avustuksen suuruus on 35 % toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. Lisätietoja avustuksesta löytyy Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen verkkosivuilta www.ara.fi.

– Jos taloyhtiö asennuttaisi esimerkiksi 30 latauspaikkaa, kustannus ilman älyhallintaa olisi yhteensä noin 45 000 euroa. Kun ARAn avustus kattaa kustannuksista 35 %, lopullinen kustannus jää alle 30 000 euroa, laskee liiketoimintajohtaja Mikko Reijonen Imatran Seudun Sähköstä.

Elekroway tuottaa avustuksen hakemiseen tarvittavan raportin ja auttaa asiakkaita hakemuksen tekemisessä.

Kohti sähköautoilua -askelmerkit

 1. Ota yhteyttä Imatran Seudun Sähköön
 2. Kartoitus (paikan päällä tai etänä)
 3. Tarjous asiakkaalle
 4. Päätös sähköauton latausprojektista (kyllä/ei)
 5. Avaimet käteen -toteutus (asennus ja käyttöönoton opastus)
 6. Laskutus käyttöönoton jälkeen

Tiesitkö,

että voit ladata autosi myös Imatran Seudun Sähkön omalla latausasemalla? 
Se sijaitsee Imatrankoskella, McDonald’sia vastapäätä.

Sähköauton latausasemat

eRange UNO

 • 1 x Type 2 latauspistorasia
 • Virta 16A
 • Vaihe 3-vaihe
 • Teho 11kW
 • Pakettihinta sis.asennustarvikkeet 1 590 € (sis. työn osuus 690 €)

eRange IQ

 • 1 x Type 2 latauspistorasia
 • Virta 16A
 • Vaihe 3-vaihe
 • Teho 11kW
 • Pakettihinta sis.asennustarvikkeet 2 190 € (sis. työn osuus 690 €)

eRange DUO

 • 1 x Type 2 latauspistorasia
 • Virta 32A
 • Vaihe 3-vaihe
 • Teho 2x11kW, 1x22kW
 • Pakettihinta sis.asennustarvikkeet 3 190 € (sis. työn osuus 690 €)

 

Perusasennuspaketti sisältää:

 • Etäkartoitus sähköisesti.
 • Korkeintaan 30 metriä sähkökaapelia pinta-asennuksena sähkökeskukselta latausasemalle.
 • Latausaseman kiinnitystarvikkeet.
 • Tarvittaessa johdonsuojakatkaisija.
 • Latausvirta säädettynä asennuskohteen mukaan.
 • Latausaseman toiminnan varmistaminen.
 • Asennuksen dokumentointi ja sähkösuunnitelman päivitys.

Ennalta sovitun kustannusarvion mukaisesti latausasemapaketin hinnasta 690 € on asennustyön osuus ja siitä on mahdollista hakea kotitalousvähennystä.

Lue lisää ja tilaa ilmainen kartoitus Etelä-Karjalan alueella.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi