Puista vapaa sähkölinja -projektille positiivinen vastaanotto
Metsänomistajien palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista. Moni on kokenut hankkeen hyväksi ja tärkeäksi.

Imatran Seudun Sähkönsiirto Oy:n liiketoimintajohtaja Tero Karjolaa ilahduttaa, kuinka positiivisesti maanomistajat ovat suhtautuneet johtokadun levennysprojektiin.
Miksi ISSS Oy ja Metsänhoitoyhdistys poistavat puita sähkölinjojen reunoilta?
– Haluamme nopeutetusti parantaa sähkönjakelun luotettavuutta asemakaava-alueen ulkopuolella asuville asiakkaillemme. Puista vapaa sähkölinja on myös hyvin kustannustehokasta, sillä kun raivaamme puita sähkölinjan ympäriltä, voimme käyttää vielä hyvässä kunnossa olevan runkoverkkomme aina teknisen käyttöikänsä loppuun asti.
Miksi sähkönjakeluverkko kannattaa rakentaa toimitusvarmaksi?
– Sähkön tärkeys asiakkaillemme on kasvanut ja kasvaa tulevaisuudessa jatkuvasti, minkä vuoksi pitkät sähkökatkot on saatava merkittävästi vähenemään. Sähkönjakelun toimitusvarmuutta ohjaa myös sähkömarkkinalaki.
Monet muut verkkoyhtiöt rakentavat toimitusvarmaa sähköverkkoa korvaamalla ilmajohdot maakaapeloinnilla. Miksi ISSSOy ei tee niin?
– Jokainen verkkoyhtiö kehittää toimitusvarmuutta omista lähtökohdistaan. Me olemme vuosituhannen alusta lähtien investoineet merkittävästi asemakaava-alueen ulkopuoliseen ilmajohtorunkoverkkoon, ja johdot ovat vielä hyvässä kunnossa. Johtojen kaapeloiminen ennen teknisen käyttöiän päättymistä aiheuttaisi kaapeloinnin lisäksi merkittäviä kustannuksia. Tavoitteenamme on tehdä investointeja nyt raivattaville alueille, kun puut ovat kasvaneet takaisin ja ne alkavat taas uhata johtoja. Nämä investoinnit toteutetaan tuolloin tulevaisuuden tekniikoilla.
Miten paljon kalliimpaa maakaapelointi on verrattuna puista vapaaseen sähkönlinjaan?
– Kaapeloinnin hinta on moninkertainen verrattuna nyt tehtävään puista vapaaseen sähkölinjaan. Kaapeloinnin kustannusta kasvattaisi myös se, että vielä käyttöikää omaava ja hyvässä kunnossa oleva johto jouduttaisiin ennenaikaisesti purkamaan.
Mitä metsänomistajan tarvitsee tehdä, kun hän saa Metsänhoitoyhdistykseltä kirjeen johtokadun leventämisestä tämän mailla?
– Kirjeestä löytyvät ohjeet valtakirjan palauttamiseen. Halutessaan metsänomistaja voi olla yhteydessä myös alueensa metsäasiantuntijaan ja kysyä häneltä tarvitsemiaan lisätietoja. Myös metsäasiantuntijan yhteystiedot löytyvät kirjeestä.
Mitä jos metsänomistaja haluaisikin osallistua hankkeeseen sen jälkeen, kun johtokatua on jo levennetty sillä alueella, jossa hänen maansa sijaitsevat?
– Tähän meillä on hyviä uutisia. Hankkeeseen on mahdollista lähteä vielä mukaan, kun kaikki metsänomistajat tullaan kontaktoimaan alkuvuodesta vielä uudelleen.
Miksi metsänomistajien kannattaa antaa leventää johtokatua omilla maillaan?
– Yleensä metsänomistajat asuvat kyseisellä alueella. Hankeeseen osallistumalla voi vaikuttaa positiivisesti oman ja alueen muiden asiakkaiden sähkönjakelun luotettavuuteen. Projektiin osallistuminen on myös tehty metsänomistajalle mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi. Tämän lisäksi maksettavat korvaukset ovat kohtuulliset ja tekevät hankkeeseen osallistumisen metsänomistajalle taloudellisesti hyvin kannattavaksi.
Minkälaisen korvauksen metsänomistaja saa?
– Metsänomistajalle maksetaan levennetyn johtoalueen osalta Tapion-taulukon mukaisesti odotusarvolisää, jolla korvataan tulevia puuston tuottoja. Levennetystä alueesta maksetaan myös uudistamiskorvausta 1240 €/ha. Lisäksi alueella oleville taimikoille tehdään metsänhoidollinen harvennus ilmaiseksi. Puustosta maksamme LUKEn:n Kymi-Savon uudistushakkuun keskihintaa, johon lisätään 5 €/ m³ bonus.
Minkälaista palautetta metsänomistajat ovat hankkeesta antaneet?
– Palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista. Moni on kokenut hankeen hyväksi ja tärkeäksi.