Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Asiakkaille 29.4.2020

Ota nämä asiat huomioon vertaillessasi sähkön hintoja

Teksti: Karita Uitti

Sähköenergian osuus sähköntoimituksesta on mahdollista kilpailuttaa. Kilpailutusta varten netissä on useita sivustoja, joissa hintoja voi vertailla. Joskus voi olla kuitenkin hankalaa saada selville, millainen sopimus tulee itselle edullisimmaksi. Tässä vinkkejä vertailuun.

Santeri Viljakainen

Monesti vertaillaan vain energian hintaa, eikä kiinnitetä huomiota perusmaksun osuuteen.  Varsinkin pienellä kulutuksella sähkösopimus voi tulla tällöin edellistä sopimusta kalliimmaksi. Energiapäällikkömme Santeri Viljakainen antaa muutaman neuvon, joihin kannattaa kiinnittää huomiota vertailtaessa hintoja toisiinsa.

– Yksi luotettava hintavertailusivusto on Energiaviraston ylläpitämä sahkonhinta.fi –sivusto. Sivusto listaa tarjoukset keskihinnan (snt/kWh) mukaan edullisimpaan järjestykseen. Keskihinta saadaan jakamalla vuosikustannus (€), vuosikulutuksella (kWh), eli sivusto huomioi myös perusmaksun osuuden.

Hintavertailun tekemiseen tarvittavat tiedot löydät sähkölaskustasi. Sieltä selviää esimerkiksi sähköenergian vuosikulutuksesi, jonka tarvitset saadaksesi palvelusta mahdollisimman tarkan tarjoushinnan. Oikea vuosikulutuksen määrä on tärkeää myös siksi, että useat yhtiöt tarjoavat erihintaisia sopimuksia pien- ja suurkulutuksisiin kohteisiin. Esimerkiksi alle 5000 kWh/vuosi kuluttavaan käyttöpaikkaan hinta voi olla edullisempi kuin yli 5000 kWh/vuosi kuluttavaan.

Aina listan yläpäästä löytyvä tarjous ei välttämättä kuitenkaan ole se edullisin.

– Määräaikaisissa sopimustyypeissä näkyy joskus myös, että perusmaksu on 0 €. Usein tämä ilmainen perusmaksu voi olla voimassa vain alkukuukausien osalta, jonka jälkeen perusmaksu nousee. Tätä sovellus ei valitettavasti osaa laskea/tulkita, kun se listaa tarjoukset keskihinnan mukaan. Kannattaa siis olla valppaana ja lukea lisätietoja kohdat tarkasti, vinkkaa Viljakainen.

Vertailtaessa toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia kannattaa muistaa, että sähkönmyyjät voivat muuttaa niitä hintoja sopimuksen solmimisen jälkeen kuukauden varoitusajalla.

– Sivustolle voidaan laittaa alhainen hinta, jotta päästään vertailun kärkeen, mutta hinta voi nousta ensimmäisen kuukauden jälkeen reilustikin, muistuttaa Viljakainen.

Suurin osa sähkönmyyjistä ei käytä näitä ”vippaskonsteja”, mutta aina löytyy myös myyjiä, jotka hyödyntävät tilaisuuden.

Hyvä on myös muistaa, että sähkönhinta vaihtelee sähköyhtiöissä aina tilanteen mukaan. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi energian lähde, polttoaineen hinta, kysyntä ja muut vastaavat asiat. Tästä syystä halvimman sähköyhtiön titteli voi vaihtaa omistajaa päivittäin tai viikoittain.

Ständi- ja puhelinmyynti

Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa tehtäessä sopimusta puhelimitse tai ständeillä. Aina voi tarkistaa omasta sähköyhtiöstä, minkä hintainen sopimus sinulla on voimassa, koska kilpailivan sähköyhtiön myyjät vertailevat omia hintojaan julkisiin listahintoihin. Monesti oma hintasi on jotain aivan muuta. Omasta sähköyhtiöstä voi myös pyytää vastatarjouksen kilpailijan tarjoukseen. Näin varmistat, ettet maksa sähköstäsi liikaa.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi