Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 17.10.2023

Onko ilmalämpöpumppusi säädöt kohdillaan myös lämmityskaudella?

Ilmalämpöpumppu on kätevä kumppani lämmityksessä. Se tuottaa hyvällä teholla uusiutuvaa ja puhdasta lämpöä suoraan ilmasta ja täydentää hyvin muita lämmitysjärjestelmiä. Erityisesti nopeasti säätyvän sähkölämmityksen parina se on energiatehokas. Kovimmilla pakkasilla tulisija ja ilmalämpöpumppu ovat erinomainen työpari.

Ilmalämpöpumpun säädöt

Tarkista vielä ilmalämpöpumppusi säädöt ennen pakkasten tuloa.  

  • Kytke ilmojen kylmetessä ilmalämpöpumppu lämmitysasentoon, älä koskaan automaattiasentoon, jos käytössä on yhtäaikaa muitakin lämmitysmuotoja. Automaattiasennossa pumppu voi viilentää turhaan esimerkiksi takan tuottaman lämmön. Käytä automaattiasentoa silloin, kun ilmalämpöpumppu on ainoana lämmönlähteenä.
  • Jos pumppu toimii tukilämmitysmuotona muulle lämmitykselle, esim. patteri-, lattia- tai kattolämmitykselle, säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2–4 °C ilmalämpöpumpun lämpötilaa matalammalle. (Esim. patteritermostaatit 17–19 °C, lämpöpumppu 21 °C.) Näin ilmalämpöpumpun tuottama edullinen lämmitysenergia saadaan parhaiten hyödyksi. 
  • Kun ulkolämpötila laskee -20 asteen kylmemmälle puolelle, ilmalämpöpumppujen lämmöntuottokyky vähenee. Vaikka tehokkaimmat laitteet tuottavat lämpöä mukavasti vielä silloinkin, tueksi kannattaa laittaa tuli takkaan tai tulisijaan ja nauttia elävästä tulesta. Ilmalämpöpumpun puhallustoiminnon voi jättää päälle, sillä se levittää puulämmityksen tuoman lämmön katonrajasta tasaisesti taloon.  

”Tulisijojen ja savuhormien nuohous on hyvä muistaa teettää kerran vuodessa. Vapaa-ajan asunnoissa riittää joka kolmas vuosi.”

  • Pienhiukkaspäästöjä voit vähentää sytyttämällä tulen päältä, käyttämällä aina kuivaa puuta ja laittamalla pahvit ja pakkaukset kierrätykseen eikä tulisijaan. Ilmalämpöpumppujen sisäilmaa puhdistavat suodattimet puhdistavat lämmityksen aikana sisälle tulevaa ilmaa. Suodatintoimintoja voi käyttää pelkän puhalluksen yhteydessä. 

Muistathan huollot! 

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodatin on hyvä pitää puhtaana ja vaihtaa tarvittaessa käyttöohjeen mukaisesti.  Imuroinnin voi tehdä normaalin viikkosiivouksen yhteydessä tai ainakin 1–2 kertaa kuukaudessa. 

Puhdista myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö roskista ja varmista että ilman sisääntuloaukot ovat avoinna ja pakkasella ulkoyksikön sulatuksesta muodostuva kondenssivesi pääsee poistumaan vapaasti. 

Laitekohtaiset, itse tehtävät huoltotoimet näkyvät laitteen käyttöohjekirjasta, ja ohjeita on hyvä noudattaa. Periaate on, että itse voi puhdistaa, mutta huolto on teetettävä ammattilaisella. Ilmalämpöpumppu on kylmälaite, jonka asennus ja huolto ovat luvanvaraista toimintaa ja vaativat sekä sähköalan että kylmälaitteiden huoltoon oikeuttavan pätevyyden. 

2 kommenttia

Toivo Sutinen 28.9.2020 klo 21:21

”Kun ulkolämpötila laskee 20 asteen kylmemmälle puolelle…” pitää kirjoittaa miinus 20 asteen tai -20 asteen…

Kannattaa mainita miksi ILP:ssä on AUTO asento, jos sitä ei pidä koskaan käyttää? Sehän soveltuu sellaiseen tilaan, jossa ei ole muita lämmönlähteitä ja halutaan huonelämmön pysyvän silti suht. vakiona läpi vuoden. Kun lämmönsäätöä ei häiritse muut lämmönlähteet, ei ILP aiheuta säätöhuojuntaa lämmityksen/jäähdytyksen välillä vaikka olisikin automaatilla.

Kylmälaitehuolto pitää teettää ammattilaisella, mutta sisäyksikön lämmönvaihdinkenno ei ole varsinaista kylmähuoltoa. Sen voi tehdä itse, kun opiskelee ohjeet esim. nettivideoista. Suihkuvesipullolla pesu ja huuhtelu onnistuu hyvin. Jos olosuhteet eivät ole erityisen likaiset, tuon pesun tarve tulee vastaan noin 5 vuoden kuluttua. Oman ILP:ni kennon pesin vasta 9 vuoden käytön jälkeen.

Toimitus 29.9.2020 klo 10:18

Kiitos kommentista ja vinkistä! Me täsmennämme artikkelia.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi