Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 10.2.2021

Omalla aurinkosähkön tuotannolla suoraa säästöä – myös luonnolle

– Meillä sattuu ilmansuunnat talossa olemaan juuri oikeat, Heikki Tommola, tyytyväinen aurinkoenergian hyötykäyttäjä, kertoo.  

Tommoloiden talon katolla Imatralla syysauringon säteitä nappaa talteen uudet, heinäkuun lopulla Elektrowayn asentamat aurinkopaneelit. Hankintaa luonnossa liikkuvalle pariskunnalle edisti hybridiauton latausmahdollisuus.

Aurinkopaneelien muodostama pientuotantolaitos ei vaadi käyttäjältään mitään erityisosaamista, se toimii aivan itsekseen.  

– On ollut yllättävää huomata, kuinka aikaisesta aamusta alkaen, pilviselläkin säällä, paneelit alkavat tuottaa sähköä. Tämänhetkisellä syöttönopeudella latausteho on sopivassa suhteessa tuottotehoon. Täysin tyhjä auton akku latautuu puhtaalla aurinkovoimalla täyteen viidessä tunnissa.  

Sovellus kertoo, paljonko sähköä tulee katolta ja miten se kuluu.

Tommola seuraa mobiilisovelluksesta sähkönkulutusta ja itsetuotettua sähköä päivittäin. Helppo seurattavuus on jo ehtinyt muuttaa sähkönkulutustottumuksia.  

– Valoisaan aikaan autoa ladataan ja pyykinpesukone pyörii.  

Sähköä Tommoloilla kuluu vuodessa noin 13–14 tuhatta kilowattituntia. Oma tuotanto on muutamien kuukausien aikana kattanut 30 % kulutuksesta.  

– Odottelen virtuaaliakun käyttömahdollisuutta, jolla saisin aurinkoisten päivien ylijäävän energian talteen. Toiveena on tulevaisuudessa saada kaikki itsetuotettu aurinkoenergia hyödynnettyä. 

Paneelit helposti paikalliselta 

– Huomasin Imatran Seudun Sähkön asiakaslehdestä mainoksen Elektrowayn aurinkopaneeleista. Paneelitoimittajan valinnassa tärkein kriteeri oli paikallisuus. Asian hoitoa helpotti entisestään kytkös omaan tuttuun sähköyhtiöön.  

Oma pientuotantolaitos oli pystyssä nopeasti. Yhteydenottoa seuraavana päivänä katselmuksessa Tommolan pihalla sovittiin paneelien ja laitteiden sijoituspaikat ja kaapelireitit. 

– Tarjous tuli parissa päivässä ja asennus oli sovittavissa hyvinkin ripeällä aikataululla, Tommola kiittelee.  

– Itse asennuksessa meni kolme päivää. Järjestelmä oli heti käyttövalmis. 


Riikka ja Viljami Mehiläinen ovat kansainvälisille aurinkosahkömarkkinoille tähtäävän Electrowayn perustajapariskunta. – Aurinkoenergiamarkkina kasvaa koko ajan. Olemme tehneet aurinkosähköasennuksia nyt viisi vuotta, ja jo tässä ajassa kehitys on ollut huimaa. Suomalaiset yritykset ovat ymmärtäneet, että nyt jos koskaan on aika sijoittaa uusiutuvaan energiaan, sillä valtio tukee tällä hetkellä aurinkosähköinvestointeja. 

Riikan vinkit aurinkosähkön hankintaan:  

Pyydä tarjouksia useammalta toimijalta. Opettele perusasiat, sillä markkinoilla tarjotaan hyvin laajalla skaalalla aurinkovoimalapaketteja. Varmista, että toimittajalla on hallussa tarvittava sähköalan osaaminen, sillä aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on luvanvaraista työtä. Sähköalan ammattilainen osaa myös parhaiten suunnitella ja mitoittaa kiinteistöön juuri oikeanlaisen järjestelmän. Ennen aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottoa ja liittämistä kantaverkkoon on hyvä olla ylijäämätuotannon myyntisopimus tehtynä. Me teemme pientuotannon ilmoituksen verkkoyhtiölle asiakkaan puolesta, ja autamme mielellämme sopimusten teossa.

Kiinnostuitko aurinkosähköstä? 

Lisätietoja aurinkovoimaloiden avaimet käteen-palvelusta löydät verkkosivuiltamme: issoy.fi/aurinko 

Voit täyttää yhteydenottolomakkeen tai soittaa asiakaspalveluumme
p. 05 683 5209 (arkisin klo 9–15), niin sovimme kartoituskäynnin!

Imatran seudulta aurinkoenergian siivittämänä kohti isoa maailmaa

–Tavoitteenamme on olla alan paras asiantuntija, Elektrowayn operatiivinen johtaja, Riikka Mehiläinenkertoo.  

Imatran Seudun Sähkön aurinkoenergiakumppani on ruokolahtelainen Elektroway. Yritys on ottanut aktiivisesti osaa kansainvälisillä alan foorumeilla ja kasvattanut asemaansa aurinkosähkömarkkinoilla. 

– Aurinkosähköllä saadaan tuotettua omavaraista energiaa kiinteistöön aina helmikuusta-lokakuuhun. Aurinkopaneelit sopivat kaikille, mökistä suurkiinteistöihin, ja ovat asennettavissa ympäri vuoden, myös seinään tai maahan. Talviasentaja voi säästää, sillä kesä on sesonkiaikaa ympäri maailman, ja tämä näkyy myös tarvikkeiden hintojen noustessa kysynnän vuoksi. 

Moni elää edelleen kuvitelmassa, että aurinkoenergia ei ole järkevä investointi Suomessa. Myös investoinnin takaisinmaksuaikaa laskevat matikkapäät unohtavat huomioida energian tuottoprosentin. 

 – Valonmäärä on meille aivan sama kuin Pohjois-Saksassa, missä aurinkosähköä on asennettu jo kauan. Pitkät valoisat kesäyöt kompensoivat pimeitä talvikuukausiamme. Sijoittaminen uusiutuvaan energiaan ei ole koskaan turhaa! 

Yritys on saksalaisen aurinkopaneelivalmistajan ainut partneri Suomessa sekä aurinkosähkökomponenttien maahantuoja. Oppia ja yhteistyötä kestävän kehityksen alan uusiin ratkaisuihin tuo kansainvälinen yhteistyö. Asiakkaalle haetaan aina paras ratkaisu.   

– Kartoituskäynnillä selvitämme tarvittavan aurinkovoimalan koon, Viljami MehiläinenElektrowayn toimitusjohtaja kertoo, – Pääperiaate mitoituksessa on, että järjestelmällä voidaan kattaa n. 1/3 kiinteistön sähkönkulutuksesta. Kesäkuukausien ylijäämätuotanto voidaan optimoida mm. lämminvesivaraajaan. Yksi asiakkaistamme tarvitsee lämminvesivaraajaaverkkosähköä enää vain syksystä kevääseen, muun ajan vesi lämpenee omavaraisesti auringon voimalla!  

Uusiutuvan energian käytön kasvattaminen on isosti agendalla. Valtion myöntääkin energiatukea siirryttäessä öljylämmityksestä maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Yrittäjäpariskunta toivoo ihmisten hyödyntävän tätä vielä tehokkaammin. 

Kun eri alojen ammattilaiset kohtaavat parhaalla tavalla 

Yhteinen haave omasta yrityksestä konkretisoitui, kun pariskunta huomasi työskentelyn sujuvan yhdessä helposti ja luonnollisesti. Viljamin toiminimellä aloittama yritys laajeni vuonna 2018 osakeyhtiöksi, ja Riikka siirtyi sisustussuunnittelijan työstä Viljamin rinnalle yrityksen johtoon. 

–  Valinta ryhtyä yrittäjiksi kestävän kehityksen alalla kumpuaa täysin henkilökohtaisesta elämästämme. Kiinnitämme huomiota asumisemme energiatehokkuuteen, omaan hiilijalanjälkeemme ja kestäviin valintoihin. 

Riikka vastaa Elektrowayn liiketoiminnan kehittämisestä sekä taustatoimintojen pyörittämisestä. Hektiset päivät kuluvat Imatran myymälässä asiakaspalvelun, kirjanpidon, laskutuksen ja markkinoinnin parissa. Myös yhteistyökumppanuudet sekä kansainvälistyminen on Riikan kontoilla. Työt kulkeutuvat usein myös kotiin. 

 Yrittäjyyden tuoma vapaus yhdessä vastuun kanssa mielenkiintoinen elämänvalinta. Meillä on loistava työyhteisö, ja pelaamme kaikki samalla viivalla, yhteisen hyvän eteen, yritystä kasvattaen. 

Viljami on yhtiön toimitusjohtaja, ja vastaa tarjouslaskennasta sekä yritysmyynnistä myyntijohtajan kanssa. Hän myös suunnittelee, valvoo ja seuraa työmaiden edistymistä yhdessä työnjohtajan kanssa. Kiireisiin työpäiviin mahtuu myös asiakaspalvelua, kartoituskäyntejä ja projektisuunnittelua. Viljami pitää huolen Elektrowayn talousasioista, ja johtaa tiimiämme vankalla sähköinsinöörin osaamisella. 

–Meiltä saa aurinkosähköjärjestelmät täyden toimituksen periaatteella – suunnittelusta toteutukseen ja käytönopastukseen sekä huoltosopimuksiin saakka, Viljami muistuttaa. 

Yrittäjäpariskunnan kestävän kehityksen ideologia näkyy myös kotona. 

– Suorasähkölämmitteisessä täystiilitalossamme on 16 kappaletta 320 W yksikiteistä half-cut aurinkopaneelia, ja ylijäämäsähkö optimoidaan lämminvesivaraajaanilmalämpöpumppu tukee lämmitystä. Ajamme hybridiautoa, ja tankkaamme sitä aurinkoenergialla oman latausaseman kautta. Kesämökkimme sähkön tuottaa kattava aurinkovoimala akkuineen, joka mahdollistaa myös etätyöskentelyn, Riikka Mehiläinen kertoo 

2 kommenttia

Risto Pratskonen 30.9.2020 klo 22:43

Kertokaa lyhyesti kaikki factat? Hinta/minun hyöty siirron osuus suuntaan/toiseen?Miksi sähköyhtiö yleensä tarjoaa tälläistä?Haluatteko todella vähentää voittojanne?Toivottavasti epäilyni on aiheeton.Tämäkyllä kiinnostaa.Ps.En jaksanut lukea noita pitkiä höpinöitä niillä ei myydä mitään.

Risto Pratskonen 30.9.2020 klo 22:48

Minä olen jo vastanut jo miksi kyselette vielä uudestaan?

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi