Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 18.8.2021

Oikein käytettynä sähköpyörän akku kestää vuosia

Vaikka vesisade ja pakkanen eivät ole sähkölaitteiden parhaita kavereita, onnistuu sähköpyöräily syksyllä ja talvella mainiosti, kun muistaa muutaman asian.

Aloitetaan pyörän käytöstä. Loskaan ja kylmiin keleihin kannattaa tietenkin varautua, eli pukeutua itse asianmukaisesti, pitää pyörä kunnossa ja matkaan startatessa kiinnittää pyörään täyteen ladattu akku.

Kylmimmillä keleillä voi akunkin pukea, eli kietaista sen ympärille vaikka retkipatjasta leikatun eristeen. Näin akun tuottama lämpö pysyy akussa, ja sähkö riittää vähän pitemmälle.

Sähköä säästät myös polkemalla enemmän – eli käyttämällä sähköavusteisuutta vain tarpeeseen. Hyvä vinkki on niin ikään hankkia vara-akku ja -laturi, yksi setti kotiin ja toinen työpaikalle, jolloin sähkö riittää varmasti aina.

Rengaspaineet pidetään suosituksen ylärajalla. Pyörä rullaa herkemmin, eli kuluttaa vähemmän energiaa. Onhan ketjut rasvattu?

Kun palaat kotiin, on pyörä hyvä kuivata ainakin sähkölaitteiden osalta. Tehtaalta lähtiessä osat ovat toki vesitiiviitä, mutta ahkera käyttö saattaa löysyttää liitoksia ja avata kosteudelle pääsyn pyörän tekniikkaan. Varovaisuus on viisautta – ja onhan kyse melko kalliista laitteesta.

Ladataan lämpimänä

Kotona pyörä viihtyy hyvin autotallin tai -katoksen suojassa. Jos jätät sen säiden armoille ulkotelineeseen, on sähköosat suojaava peite hyvä hankinta. Pientalon pannuhuone voi kuulostaa mainiolta säilytyspaikalta talvella, mutta ei ole sitä akun osalta. Kova kylmyys samoin kuin kuumuus verottavat akun elinkaarta.

Akku irrotetaan pyörästä ja tuodaan sisätiloihin käytännössä aina.

Kylmän kangistaman akun pitää antaa rauhassa lämmetä, ennen kuin sen kytkee lataukseen. Muuten se voi vaurioitua, huomauttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Varoituksen sanan Tukes jakaa myös kikkailusta: pakkaskylmää akkua ei saa lämmittää esimerkiksi patterin päällä, jotta saisi sen nopeammin kiinni laturiin.

Talven kovimmilla pakkasilla ajamisesta on pyörävalmistajilla erilaisia näkemyksiä. Osa toteaa ainoastaan, että kylmyys verottaa akun tehoa, ja sen vuoksi talvella ei pääse yhtä pitkälle sähköavusteisesti kuin kesällä. Jotkut valmistajat toteavat, ettei akku vaurioidu, vaikka pakkasella ajaisikin, mutta suosittelevat silti, ettei pyörää käytettäisi alle –10 asteen lämpötilassa. Tarkista suositus oman pyöräsi käyttöohjeesta.

Ladataan valvotusti

Monen sähköpolkupyörän tekniikkapaketti tulee Boschilta. Se neuvoo huolehtimaan akuista muun muassa seuraavin tavoin.

Koska akut eivät pidä iskuista, ei niitä saisi kolhia saati pudottaa. Kolhu voi vaurioittaa akun sisäosia, mikä taas pahimmillaan johtaa palovaaraan. Siksi varovainen pyöräilijä kiertää jopa tien isoimmat kuopat!

Jos akku sijaitsee pyörän tavaratelineen alla eikä rungossa, ei pyörää pidä nostaa tavaratelineestä, jottei akku vaurioidu.

Pyörästä irrotettu akku pidetään loitolla paperiliittimistä, kolikoista, avaimista ja muista metalliesineistä, sillä ne voivat yhdistää akun navat oikosulkuun. Oikosulku voi aiheuttaa palovammoja tai jopa tulipalon.

Palovaaran vuoksi on akku aina ladattava valvotusti. Latautumista ei silti tarvitse vahtia vieressä istuen, mutta jos poistut huoneesta pitkäksi ajaksi, tulisi lataaminen keskeyttää. Ladattava akku sijoitetaan palamattomalle alustalle – ei siis esimerkiksi hyllyyn – ja kauas syttyvistä materiaaleista, kuten verhoista. Tilassa on syytä olla palovaroitin.

Sekin lienee selvää, että akun saa ladata vain sille tarkoitetulla laturilla, akkua ei säilytetä kuumien esineiden lähellä, eikä akkua tietenkään yritetä itse avata.

Käyttämätönkin ladataan

Entä miten akku ladataan sen elinkaaren kannalta oikein?

Jos pyöräilet läpi talven, eli käytät akkua säännöllisesti, se ladataan täyteen jokaisen käyttökerran jälkeen. Useimmissa latureissa on merkkivalo, joka kertoo, milloin akku on täynnä. Latausta ei jatketa ”varmuuden vuoksi” tämän pidempään, sillä ylilataus lyhentää akun elinikää.

Akun lataaminen tulisi muistaa silloinkin, kun sähköpyörä jätetään talviteloille. Akun varaus näet laskee vähitellen, vaikka sitä ei käyttäisi. Oikea tapa on ladata akkua muutaman kuukauden välein niin, että sen varaustaso nousee 60–80 prosentin tasolle. Akku säilytetään huonelämpötilassa, kuivassa ja paloturvallisessa paikassa.

Sähköpolkupyörän akun – kuten puhelimen ja muidenkin pienlaitteiden akut – saa ladata kotona tavallisesta seinäpistorasiasta. Rivi- ja kerrostalojen pyörävarastoissa on akkujen lataaminen sen sijaan yleensä kielletty.

Jos lataaminen halutaan sallia, on tila varustettava palovaroittimin ja alkusammutusvälinein. Lisäksi on syytä sopia, miten lataajat maksavat lataamastaan sähköstä. Tarvitaan siis pelisäännöt, aivan kuten sähköautojen kanssa.

Mitä teen, jos akku syttyy palamaan?

Sähköpolkupyörissä ja monissa kodin pienkoneissa käytettävien litiumioniakkujen tulipalot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Tyypillisimmin akku syttyy ladattaessa. Palot ovat hankalia neljän asian vuoksi. Palo syttyy yleensä räjähdysmäisesti, se palaa erittäin kuumalla liekillä, sitä on vaikea sammuttaa ja palokaasut ovat myrkyllisiä.

Mitä siis tehdä, jos akku syttyy?

Ensin pyritään irrottamaan laturin verkkojohto. Huoneen ikkunat avataan, jotta ei hengitetä palokaasuja. Palaessaan jopa yli tuhanteen asteeseen kuumenevan akun siirtäminen on vaikeaa, mikä on harmi. Akku näet sammuisi ajan oloon upotettuna veteen. Vähällä vedellä ei palamisprosessia saa lakkaamaan, koska prosessi tuottaa palamiseen tarvitsemansa hapen.

Tavalliset sammuttimet riittävät enintään pienimpien akkujen sammuttamiseen.

Turvallisin hankinta on nimen omaan litiumioniakkupalojen tukahduttamiseen suunniteltu sammutin. Ne sisältävät esimerkiksi tislattua vettä ja lämpökäsiteltyä savimineraalia, vermikuliittia, joka eristää palon tehokkaasti saaden sen sammumaan.

Näitä sammuttimia on Suomen markkinoilla vasta muutama. Hinnat liikkuvat tyypillisesti 50–100 euron haarukassa.

Jos et saa akkupaloa sammumaan nopeasti tai se muodostaa runsaasti savua, evakuoi tila ja soita hätänumeroon 112, neuvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

2 kommenttia

Toivo Sutinen 14.10.2021 klo 08:43

Pidän pyörän akun latauspaikan vieressä kannellista saavia, joka on vettä täynnä.
Jos kävisi niin oudosti, että akku tosiaan syttyisi palamaan, niin tyrkkäisin sen rukkaset käsissäni vesisaaviin ja kansi päälle. Sitten ulko-ovi ja ikkunoita auki sekä ilmanvaihtokone täydelle teholle.

Matti 2.6.2022 klo 08:53

Suosittelen tuotemerkin greencell heillä on suuria akkuja pyöräsi, nyt on edistäminen, säästin 28 euroa https://batteryempire.fi/146-sahkopolkupyorien-paristot

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi