Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 29.8.2023

Nyt on aika tehdä ilmalämpöpumpulle syyshuolto – tässä muistilista

Syksy tuo tullessaan paitsi viilenevät ilmat myös keltaiset lehdet ja sateet. Syksyllä ilmalämpöpumppu jaksaa hyvin hoitaa kodin lämmitystä yksinkin, kunhan perusasiat on hoidettu kuntoon. Ison osan huollosta voit tehdä itse.

ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö

Muistathan imuroida sisäyksikön suodattimet

Sisäyksikön suodattimet on hyvä imuroida parin viikon välein. Pöly heikentää pumpun tehoa olennaisesti ja imurointi jää helposti tekemättä pitkäksikin aikaa.  Hoida siis asia kuntoon. Avaa ilmalämpöpumpun etukansi, ota suodattimet esiin, imuroi ja laita paikoilleen. On hyvä sammuttaa pumppu imuroinnin ajaksi ja muutenkin noudattaa oman laitteen käyttöohjetta.

Siivoa ulkoyksikkö lehdistä ja roskista

Pudonneet lehdet tukkivat helposti ilmaa sisälle tuovan kennon, joten poista ylimääräiset roskat. Tarkista myös, että pumpusta tuleva kondenssivesi pääsee esteettä pois pumpun läheltä, eikä jää kulkuväylille tai talon seinustalle. Huolehdi, että reitti pysyy esteettömänä myös silloin, kun nietokset ovat korkeammalla. Ulkoyksikköön voi helposti kerääntyä lunta ja jäätä, joka heikentää olennaisesti pumpun toimintaa. Jos näin pääsee käymään, säädä sisäyksikkö hetkeksi viilennystoiminnolle, silloin se siirtää lämpöä huoneilmasta ulkoilmaan ja sulattaa jään ja lumen ulkoyksiköstä tehokkaasti.

Säädä ilmalämpöpumppu oikein lämmityskautta varten

Tarkista, ettei pumppu ole jäänyt automaattiasentoon, jolloin se jäähdyttää nopeasti esimerkiksi takan avulla saadun lisälämmön ulos.  Käytä lämmitysasentoa. Säädä kodin varsinainen lämmitysjärjestelmä muutamaa astetta ilmalämpöpumppuun asetettua haluttua lämpötilaa viileämmälle, niin ilmalämpöpumpulle jää tilaa tuottaa lämpöä. Keväisin ja syksyisin pumppu on tehokkaimmillaan ja pystyy huolehtimaan lämmityksestä yksin. Näin se voi säästää useita satoja euroja kodin lämpölaskussa. Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumpun kyky tuottaa lämpöä häviää ja on aika laittaa enemmän puita takkaan.

Huollata ammattilaisella säännöllisesti

Yksinkertaisilla huoltotoimilla ilmalämpöpumpusta saa pitkään parhaan tehon irti. Joskus on kuitenkin paras turvautua ammattilaisten apuun ja tilata pumpulle laajempi huolto ja tehopesu. Isomman huollon tarpeen tunnistaa mm. siitä, että sisäyksikkö käy huonosti, puhaltaa ulos likahiukkasia tai tuottaa erikoisia ääniä tai pahaa hajua. Myös silloin, jos pumpulla alkaa olla takanaan jo jonkun verran ikävuosia, tai sitä ei ole huollettu ollenkaan, on aika soittaa huoltoliikkeeseen.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi