Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 8.2.2023

Näin säästät sähköä

Kokosimme käyttöösi tehokkaimmat keinot, joiden avulla saat nopeasti säästöä sähkönkulutukseen. Myös sähkönkäytön ajoittaminen on nyt tärkeää.

Olemme mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa ja sen sivustolla on mittava määrä energiansäästövinkkejä. Tutustu ja poimi itsellesi parhaat. Säästövinkkejä on tarjolla kerrostalossa ja omakotitalossa asuville, taloyhtiöille, yrityksille, kunnille, oppilaitoksille sekä omat vinkkinsä liikkumiseen liittyen.

Sähkön säästäminen on nyt tärkeä asia ja siitä on jo saatu hyviä tuloksia. Paitsi sähkön riittävyydessä, sähkön säästäminen näkyy myös mukavasti sähkölaskussa. Jatketaan hyvien tulosten tekemistä.

Alenna huonelämpötilaa

Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee viiden prosentin säästöä lämmityskuluihin. Sähkölämmitteisessä 120 m2:n kokoisessa omakotitalossa lämmitys sähköpattereilla kuluttaa sähköä keskimäärin 9 600 kWh vuodessa. Yhden asteen pudotus säästää 480 kWh ja kahden asteen jo 960 kWh. Se voi tarkoittaa useamman sadan euron säästöä vuodessa. Vähällä käytöllä olevissa huoneissa lämpötilaa voi laskea vieläkin enemmän, samoin poissaolon aikana koko kodissa. Tässä suosituslämpötilat: oleskelutilat 20–21 ºC, makuuhuoneet 18–20 ºC, varastot 12 ºC, autotalli 5 ºC.

Lisälämpöä takasta

Puulämmitys tuo mukavan tunnelman lisäksi selkeitä säästöjä. Sähkölämmityksen tukena se pienentää kulutushuippuja ja jos kodissa on ilmalämpöpumppu, polttopuista saa lämpöä silloin, kun ilmalämpöpumpun lämmitysteho pakkasen takia vähenee. Yhdestä irtokuutiometristä koivuklapeja saa hyvällä, yli 75 %:n hyötysuhteella olevalla tulisijalla saman määrän lämpöä kuin 770 kWh:lla sähköä.

Säädä ilmalämpöpumppu oikein

Jos poltat puuta takassa tai uunissa, tarkista, että ilmalämpöpumpun automaattinen viilennys on kytketty pois päältä ja pumppu on lämmitysasennossa. Jos käytät ilmalämpöpumppua muun lämmityksen tukena, varmista, että ilmalämpöpumppu on käytössä ennen muuta lämmitystä. Säädä päälämmityksen huonelämpötila 2–4 ºC ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle. Sähkölämmitteisissä taloissa ilmalämpöpumpun huolellinen käyttö voi säästää jopa 30 % lämmityskuluista.

Sauno tehokkaasti

Sähkökiuas on kodin eniten sähköä käyttävä laite. Sähköä saa säästymään lyhentämällä saunan päälläoloaikaa ja vähentämällä saunomiskertoja. Sauna on hyvä lämmittää kerralla koko seurueelle eikä sitä kannata odotuttaa. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 ºC. Jos lämpötilan nostaa 100 ºC:een, sähkönkulutus nousee 20–30 %.

Tavoilla on merkitystä. Harvian mukaan kolme kertaa viikossa saunan lämpötilan ollessa 70 ºC voidaan säästää vuodessa yli 500 kWh, jos saunaan mennään heti kun se on valmis ja saunotaan vain 15–20 minuuttia tunnin sijasta.

Ajoita sähkönkäyttöä

Sähkön riittävyyden kannalta omaa sähkönkulutusta kannattaa ajoittaa valtakunnallisten kulutushuippujen ja niiden lähituntien (klo 6–10 ja 16–20) ulkopuolelle. Pörssisähkön käyttäjä hyötyy myös sähkönkäytön ajoittamisesta edullisen sähkön aikaan. Kodinkoneissa ja -laitteissa niiden omat ohjausmahdollisuudet auttavat ajastuksissa. Sähkölämmitteisessä talossa ainakin lämminvesivaraaja ja usein kosteiden tilojen lattialämmitykset ovat osittain varaavia, joten lämpö riittää, vaikka käyttöä ohjataan edullisille tunneille. Ohjaamiseen on tarjolla tekniikkaa yksinkertaisista releistä älykkäisiin automaatiojärjestelmiin. Toteutuksessa auttaa sähköammattilaisten apu – hyvä suunnittelu ja asiantunteva asennus.

Lisää tietoa sähkönäytön ajoittamisesta: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/sahkon_kulutusjousto

Lisää vinkkejä Astetta alemmas -sivustolla www.astettaalemmas.fi

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi