Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Kodintekniikka 6.4.2023

Muistathan maltin, kun menet kylmillään olleelle kesämökille

Muutama lomapäivä luonnon keskellä tai etätyörupeama rauhallisessa mökkiympäristössä kiehtoo talvisaikaankin. Pari asiaa on hyvä muistaa, jos mökki on ollut pienellä peruslämmöllä tai kylmillään ennen sinne saapumistasi.

Aloita puulämmitys rauhallisesti

Ensimmäiseksi tulee mieleen saada mökkiin lisää lämpöä. Jos takka ja hormi ovat olleet pitkään kylmillään, äkilliset lämpötilaerot voivat rikkoa hormin, joten aloita lämmitys maltilla. Hormin esilämmitys on tärkeää, muuten kosteus voi höyrystyä hormissa ja se voi painaa savut ikävästi sisälle. Hormin esilämmityksen voi tehdä polttamalla kynttilää tai pienen määrän sanomalehteä joko tulipesässä tai nuohousluukussa. Sähköistetyssä mökissä hyvä keino on lämmittää hormia hiustenkuivaajalla tai auton sisätilan lämmittimellä. Tarkista myös, että hormissa ei ole mitään ylimääräistä. Polta puita maltilla pienissä erissä. Sama koskee kiuasta.

Anna sähkölaitteille toipumisaikaa

Anna sähkölaitteille muutama tunti aikaa lämmetä huonelämpötilaan. Sähkölaitteita ei suositella säilytettäväksi kosteissa tiloissa eikä ulkona. Ulkovarastossa säilytettävät sähkölaitteet saattavat vaurioitua sekä kosteuden että pakkasen vaikutuksesta. Kylmissä vapaa-ajan asunnoissa olevien televisioiden ja muiden elektroniikkalaitteiden kannattaa antaa lämmetä huoneenlämmössä useita tunteja ennen käyttöönottoa. Kylmiin sähkölaitteisiin saattaa tiivistyä haitallisesti kosteutta tiloja lämmitettäessä.

Tarkista ilmalämpöpumpun tilanne

Jos mökillä on ilmalämpöpumppu, varmista, ettei se ole kytketty automaattiasentoon, jolloin se voi takan lämmön vaikutuksesta aloittaa viilennyksen. Tarkista myös sen ulkoyksikkö. Harjaa lumi ja jää pois yksikön päältä. Tarkista myös, että sulamisvedet pääsevät valumaan esteettä maastoon.

Jos mökillä on lunta, siirrä lumet pois mökin ulkoseinustoilta yli kolmen metrin päähän. Sulamisvedet eivät näin lisää ulkoseinän kosteusvaurioriskiä.

Kuumenna käyttövesi

Jos mökki on ollut peruslämmöllä ja lämminvesivaraaja pois päältä, lämmitä vesi ja pidä se kaksi tuntia 65-asteisena ennen käyttöönottoa legionellabakteeririskin takia.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi