Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 13.10.2021

Miten säästäisin energiaa? Mistä saisin nopeimmin tuloksia?

Sähkön hinta on korkealla ja keinot energian säästämiseksi ovat tarpeen. Missä sitten saisi kaikkein nopeimmin ja helpoimmin säästöjä aikaiseksi? Kokosimme muutaman ehdotuksen.

Energian säästäminen on mukavinta silloin, kun voi luopua turhasta energiankäytöstä. Myös pienillä käyttötottumusten muutoksilla on selkeää vaikutusta sähkönkulutukseen, etenkin pitkällä tähtäyksellä. Eniten vaikutusta on toimilla, jotka kohdistuvat kodin suurimpiin sähkönkäyttäjiin.  

Tarkista huonelämpötilat

Alentamalla sähkölämmitteisessä talossa huonelämpötilaa yhdellä asteella säästät 5 % lämmityskuluissa. Jos vähennät kaksi astetta, säästät jo 10 %. Jos esimerkiksi 120 m2 sähkölämmitteisessä omakotitalossa lämmitykseen kuluu keskimäärin noin 9 600 kWh vuodessa, siitä 10 % tarkoittaa jo 960 kWh:n säästöä.

  • Mittaa ja seuraa lämpötiloja erillisellä mittarilla, älä luota termostaatin numeroihin. Sisälämpötiloja on hyvä tarkkailla huonekohtaisesti.
  • Kylpyhuoneiden ja pesutilojen ovet kannattaa pitää kiinni, koska niissä on korkeampi lämpötila kuin muissa tiloissa.
  • Muistathan alentaa lämpötilaa lomien tai päivisin työpäivän ajaksi, jos olet poissa kotoa.
  • Pidä tuulikaapin molemmat ovat kiinni ja säädä tuulikaapin lämpötilaa reilusti alle muun huonelämpötilan.
  • Varmistathan vielä, että ilma kiertää pattereiden ympärillä.

Säästä lämmintä vettä

Kodin sähkönkulutuksessa veden lämmitys on lämmityksen jälkeen toiseksi suurin kuluerä. Käytetystä vedestä lähes puolet kuluu peseytymiseen. Lyhentämällä suihkussa oloaikaa 2 minuutilla voit vuoden mittaan säästää kymmeniä euroja, suuremmassa perheessä satasia.  

Lisää vedensäästövinkkejä saat täältä (avautuu uuteen ikkunaan) 

Entä se saunominen?

Saunan suositeltu lämpötila on 70–80 oC. Jos nostat lämpötilan 100 asteeseen, se lisää energiankulutusta 20–30 %. Motivan mukaan perinteisen sähkösaunan saunomiskerran hinta on noin 1,5 euroa. Kolme saunomiskertaa viikossa maksaa runsaat 200 euroa vuodessa. Saunomiseen kuluvaa energiaa voit pienentää saunomiskertoja vähentämällä, mutta myös tehostamalla saunan käyttöä. Älä pidä saunaa lämpimänä turhaan. Sinne mennään heti, kun se on lämmin ja nautitaan lempeistä löylyistä.

Ilmalämpöpumppu on tehokas lisälämmittäjä

Ilmalämpöpumppu hoitaa kiitettävästi lämmitystehtäväänsä erityisesti silloin, kun pakkanen ei yllä korkeisiin lukemiin. Tällaisia päiviä on meillä Suomessa paljon. Ilmalämpöpumppu sopii hyvin sähkölämmityksen kumppaniksi. Sen avulla voit säästää lämmitysenergiaa muun lämmitysjärjestelmän säädöistä ja olosuhteista riippuen n. 3 000 kWh vuodessa.

Elävä tuli pelastaa pakkaspäivän

Erityisesti kovilla pakkasilla sähkölämmitteisissä taloissa tulisijaan kannattaa raapaista tuli. Puun polttamisesta tuleva lämpö on tunnelmallista ja samalla se vähentää lämmitykseen kuluvaa sähköenergiaa. Polttamalla koivuhalkoja varaavassa takassa yhden pinokuution verran tuotat energiaa 1254 kWh.

Infrapunalämpömittari paljastaa lämpövuotoja

Jos kotona vetää ja epäilet lämpövuotoja, nopean tilannearvion voit tehdä infrapunalämpömittarin avulla. Mittaamiseen tarvitaan vähintään 15 asteen lämpötilaero sisä- ja ulkolämpötiloissa, joten elohopean laskettua pakkasen puolelle, saat tulokset jo hyvin näkyviin. Mittarin saat ostettua muutamalla kymmenellä eurolla omaksi ja mittaus on helppoa. Infrapunalämpömittari näyttää lämpötilat nopeasti eri väreillä huoneen alkuperäiseen lämpötilaan verraten. Erityisesti ikkunanpielet, nurkat ja rakenteiden liitoskohdat on hyvä tarkistaa. Tulos on suuntaa antava, sillä tarkempiin tuloksiin tarvitaan lämpökamera ja rakennusalan ammattilainen. Mutta jos vuotoja on näkyvissä esimerkiksi ikkunoiden pielissä, tiivistämisellä saat jo paljon aikaan. Kun vedontunne häviää, voi lämpötilaakin laskea mukavuudesta tinkimättä. Se säästää taas lämmityskuluja.

1 kommentti

Toivo Sutinen 3.11.2021 klo 20:26

Sähkölämmittäjä säästää sähköä, öljylämmittäjä öljyä. Kun öljyn hinta on nyt ”pilvissä” niin sammutin öljypolttimen ja suljin kattilahuoneen paloilma-aukon.
Käyttövesi lämpiää nyt kattilan 6 kW sähkövastuksella. Talo lämpiää pelkästään ilmalämpöpumpuilla ja koivuklapeilla. Ja energiaa säästyy.
Öljykattila on hyvä talon lämmittäjä, mutta jos talo ei vielä tarvitse patterilämmitystä, niin sillä lämmitetään pelkkää käyttövettä. Ja huonolla hyötysuhteella, koska kattilasta tuulettuu lämpöä harakoille aina polttimen taukojaksojen aikana. Ja ne tauot ovat pitkiä varsinaisen lämmöntarpeen ollessa vähäistä.
Suorakin sähkö on nyt Imatralla hiukan halvempaa kuin öljy, kun kattilahäviöt huomioidaan. No, tietysti se sähkö pitää ostaa muualta kuin ISS:ltä.
Kulutushintani sähkössä 5,7+4,15+2,79 = 12,64 c/kWh.
Öljyllä 1,17 €/l, teoriassa lämpöä 9 kWh/l eli noin 13 c/kWh. Mutta jos poltin ja kattila ovat huonoja hinta on vielä kalliimpikin.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi