Miten kesällä voi säästää energiaa? – lue 5 vinkkiä
Vaikka sähköä kuluu eniten yleensä talvisaikaan lämmitykseen, voi kesäaikanakin säästää energiaa. Sähkösyöppö voi löytyä vaikka kesämökille viedystä vanhasta kodinkoneesta. Tässä lisää vinkkejä.

1. Kuivata pyykkiä ulkona
Pyykin kuivaaminen narulla on ilmaista, etenkin kun sen tekee ulkona. Kaupan päälle tulee ihana puhdas tuoksu ja sileämpiä vaatteita. Sisätiloissa kuivaaminen vie tilaa, lisää pölyä ja 1,5 kWh energiaa koneelliselta. Sen lisäksi se lisää myös ilmankosteutta, joka kesähelteellä lisää tukalaa oloa. Pahimpaan siitepölyaikaan pyykkiä ei kuitenkaan kannata ulos ripustella, etenkään jos perheessä on allergisia tai astmaatikkoja. Tilanteen saat tarkistettua osoitteesta www.norkko.fi.
Näin paljon kuluu energiaa, kun kuivataan 4 kiloa puuvillapyykkiä 55 prosentin kosteudesta kaappikuivaksi
- Narulla ulkona 0 kWh
- Lämpöpumppukuivausrummussa 0,9 kWh (10 snt*)
- Narulla huoneilmassa 1,5 kWh (17 snt)
- Perinteisessä kuivausrummussa 2,2 kWh (24 snt)
- Kuivauskaapissa 3,1 kWh (34 snt)
*)Laskettu keskimääräisellä sähköenergian hinnalla 11.09 snt/kWh
Tehokas linkous lyhentää kuivaukseen kuluvaa aikaa ja energiankulutusta. Kun linkouksessa kierrosnopeus nostetaan tuhannesta 1600:aan minuutissa, kuivaukseen kuluu 25 % vähemmän sähköä.
2. Huolehdi, että ilma kiertää kylmälaitteiden ympärillä
Jääkaappi on hyvä tyhjentää ja laittaa kokonaan pois päältä, jos olet pitempään poissa kotoa tai mökiltä. Kesähelteellä kylmälaitteiden sähkönkulutus nousee turhaan, jos ilma ei kierrä niiden ympärillä. Jos laitteen ympärillä lämpötila nousee +25 asteesta +32 asteeseen, sähkönkulutus lisääntyy 25–40 %.
3. Tarkista, onko kodinkoneesi sähkösyöppö
Mökille viedään usein kodinkoneita, jotka toimivat vielä, mutta ovat kotona jo vaihdettu uusiin. Laitteiden sähkönkulutus kannattaa tarkistaa energiankulutusmittarilla. Vanha pakastin voi olla yllättävä sähkösyöppö.
4. Lisälämpöä infrapunalämmittimellä
Käytä lisälämmön tuojana infrapunalämmitintä viileinä mökki-iltoina – saat mukavaa lämpöä pienellä energialla ja pihalla viihtyy paljon pitempään. Laite lämmittää suoraan lämmitettävän kohteen eli tuntuu iholla, mutta ei lämmitä ilmaa. Sitä voi käyttää myös sisätiloissa. Saat miellyttävää lämpöä nopeasti vaikkapa mökkisaunan pukuhuoneeseen.
5. Jäähdytä ilmalämpöpumpulla, mutta maltilla
Ilmalämpöpumpulla saa viilennettyä tilan energiatehokkaasti. Pari astetta ulkoilmaa kylmempi lämpötila riittää saamaan sisäilman tuntumaan viileämmältä. Jäähdytysasennossa pumppu poistaa myös kosteutta, joka tekee olosta tukalan. Makuutilat kannattaa viilentää vasta ennen nukkumaanmenoa.
Tyhjillään olevaa tilaa ei kannata viilentää. Sama koskee myös koneellista ilmanvaihtoa, jonka voi säätää pienemmälle poissaolojen ajaksi.
”*)Laskettu keskimääräisellä sähköenergian hinnalla 11.09 snt/kWh (Energiavirasto 2–2022)”
Tuosta jää kyllä epäselväksi tarkoittaako se koko Suomen keskiarvoa pelkän sähköenergian hinnoista vaiko sähköenergian kokonaishinnoista ?
Sopivampaa olisi vertailun kannalta jos laskettaisiin kulutusten kustannukset tyypillisen Imatran seudun kuluttajan sähköenergian kokonaishinnan keskiarvolla.
Oletan sen olleen helmikuussa reilusti korkeampi jo ilman kiinteitä perusmaksujakin. Kiinteitä maksujahan vertailuun ei pidäkään sotkea, koska ne on maksettava sellaisenaan kuivatti sitten pyykkiä ulkona tai kuivausrummussa.
Oma siirtoenergiahintani on 4,15 snt/kWh ja sähköveron kanssa 6,94 snt/kWh.
Sähköenergian kokonaishinta on sitten jossain 11 – 20 snt/kWh välillä riippuen siitä onko kuluttajalla vielä vanha edullinen kiinteähintainen sopimus vaiko pörssihinnan mukaan muuttuva sopimus.
Kiitos säästövinkeistä!
Kiitos kommentistasi. Kokonaishinnan keskiarvo voisi olla hyvä laskentaperuste myös. Laskelmassa käytetty hinta on sähköenergian 2-vuoden määräaikaisten tarjoustuotteiden hintojen koko maan keskiarvo helmikuussa, sisältäen arvonlisäveron. Toivottavasti se antaa kuitenkin jonkinlaista mielikuvaa säästöistä.