Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Kodintekniikka 3.8.2023

Mitä uutta asumisessa, Loviisan Asuntomessut?

Vuosittainen asumisen ja sisustamisen katselmus, asuntomessut, esittäytyi upeissa merimaisemissa Loviisassa 7.7.–6.8.2023. Erikoista oli merinäköala kaikista asunnoista ja sijainti luonnon keskellä, kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Tässä muutamia poimintoja messujen annista.

Maisema tulee sisään ovista ja ikkunoista

Etenkin niistä suurista ja korkeista ikkunoista, sillä merenpuoleiset seinät ovat usein lähes pelkkää ikkunaa. Luonto on täällä läsnä sekä sisällä taloissa, että mittavilla terasseilla ympäri taloja. Samalla puumateriaalit ovat entistä enemmän esillä sisustuksessa ja valkoisen rinnalta löytyy entistä enemmän vahvojakin värejä.

Maisema tulee sisälle suurista ja korkeista ikkunoista. Kuva: Asuntomessut / Sanna Piitulainen (Villa Sten).
Luonto on lähellä mittavilla terasseilla. Kuva: Asuntomessut / Sirpa Mikkolainen.
Vahvoja värejä puumateriaalien rinnalla. Kuva: Asuntomessut / Eveliina Vuorma (Jukkatalon Linnatuuli).

Älyvalaistuksella tunnelmaa

Ohjattavan ja säädettävän valaistuksen ansiosta kodin tunnelmaa voi vaihtaa helposti kännykästä. Valojen värisävy vaihtuu vaivatta vaikka itsestään tai musiikin tahtiin. Etätyöpisteessä keskittymistä voi avittaa viileimmillä sävyillä ja rennompaan olotilaan pääsee lämpimimmillä. Ajastettava kirkas päivänvalo tuo ehkä apua syksyn pimeneviin iltoihin. Älyjärjestelmä vaatii omat lamput ja säätö tapahtuu kännykkäsovelluksella. Älypistorasioilla saa liitettyä kodin sähkölaitteet perinteisten valaisimien kanssa samaan järjestelmään. Messutalossa esillä ollut järjestelmä oli Ledvancen Smart+Wifi.

Valaistuksen tunnelmaa voi vaihtaa helposti kännykästä. Kuva: Asuntomessut / Annika Ruohonen.

Säteilevä kattolämmitys

Villa Panelon erikoisuutena on säteilevä kattolämmitys, joka ei siis lämmitä suoraan huoneilmaa, vaan pintoja. Kattoon kiinnitetyissä teräslevyissä kiertää maalämpöpumpun lämmittämä vesi. Helteellä lämpöpumppu lisää asumismukavuutta ja kierrättää viileää vettä putkistossa. Talossa on myös 10,7 kW:n aurinkovoimala, kaksi 100 m syvyistä lämpökaivoa.

Villa Panelossa on säteilevä kattolämmitys. Kuva: Asuntomessut

Ilma-vesilämpöpumppu ja ilmalämpöpumppu

Kaukolämmön tai maalämpöjärjestelman rinnalla talojen lämmitystä hoitaa usein myös ilma-vesilämpöpumppu ja viilennystä ilmalämpöpumppu. Ilma-vesilämpöpumppu on päässyt hyötysuhteessa jo lähelle maalämpöä ja järjestelmä toimii pakkasillakin. Cabin Havsstrandissa on vesikiertoinen lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto.

Cabin Havsstrand. Kuva: Asuntomessut / Honkatalot / Hans Koistinen.
Cabin Havsstrand ulkokuva. Kuva: Asuntomessut / Honkatalot / Hans Koistinen.

Lemmikkienkin ehdoilla

Asunnot mukautuvat asukkaiden tarpeisiin ja mukautuvat monenlaiseen käyttöön. Etätyön, lomanvieton ja erilaisten harrastusten lisäksi lemmikitkin on otettu huomioon. Villa Havet -messutaloissa koirilla on oma trimmaushuone. Talon lattiamateriaalina on hartsi, jonka joustava pinta on ystävällisempi koirien tassuille ja kestää kovaa kulutusta.

Villa Havet. Kuva: Asuntomessut / Sirpa Mikkolainen.

Erikoisuutena kelluva talo

Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kelluva talo Lovisea on ankkuroitu kelluvan kadun varteen. Lämmityksen hoitaa ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä, johon on yhdistetty ilmanvaihtokone.

Messujen erikoisuus kelluva talo Lovisea. Kuva: Asuntomessut.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi