Minne olet menossa, sähkön hinta?
Sähkömarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne on heilautellut rajusti sähkön hintaa ja se on pysynyt korkealla. Kesäaika on yleensä tuonut tullessaan edullisempaa sähköä. Nyt tilanne on kuitenkin toinen ja ennusteiden mukaan hinta pysyy korkealla myös ensi talvena. Mitä kannattaisi tehdä oman sähkösopimuksen kanssa?

Tänään on kesäkuun ensimmäinen päivä ja sähkön pörssihinta hipoo parhaimmillaan 30 sentissä kilowattitunnilta. Vaikka aamuyön tunneilla hinta painuukin reiluun yhteen senttiin kilowattitunnilta, sähkön seitsemän vuorokauden keskihinta on yli 17 senttiä kilowattitunnilta. Sähkön markkinahinta vaihtelee rajusti vieläkin, vaikka viime joulukuun lukemiin se ei onneksi yllä. Kesän halpaa sähköä ei siis kuitenkaan ole odotettavissa.
Mikä myllertää sähkömarkkinoita? Syitä on paljon. Sähkön tuonti Venäjältä on loppunut. Siirtoyhteyksissä Ruotsin kanssa on ongelmia ja rajoituksia. Pelastajaksi ajatellun Olkiluoto 3:n koekäyttö on siirtynyt, viimeksi 30.6. saakka. Laitoksen kaupallisen tuotannon odotetaan alkavan vasta syyskuussa. Olkiluoto 1 on ollut koko kuukauden huollossa. Yleisesti ottaen sähkön hintaan vaikuttavat tuotannossa käytettyjen polttoaineiden hinnat, säätilat, Pohjolan vesitilanne, teollisuustuotannon määrä ja monet muut asiat. Ennustaminen on vaikeaa näissä jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa.
Sähkön hintaa tulevaisuudessa peilataan johdannaissopimuksilla, joita sähkön tuottajat ja myyjät tekevät keskenään. Nämä johdannaiset ennakoivat tulevaisuuden sähkön hintakehitystä, ja niistä tehdään kauppaa vuosia etukäteen. Ensi vuoden vaihteen johdannaiset ovat nyt korkealla ja se ennakoi korkeita ja vaihtelevia markkinahintoja myös ensi talveksi.
Mitä vaihtoehtoja sähkönkäyttäjällä on sopimuksen teossa?
Monella määräaikaisen sähkösopimuksen tekeminen on odottanut parempia sähkötarjouksia. Mitä nyt kannattaisi tehdä, jos hintojen laskua ei olekaan tulossa? Miten vaihteluihin voi varautua? Näin sähkön hinta käyttäytyy eri sopimustyypeissä.
Määräaikainen ja kiinteähintainen sopimus
Sähkön hintojen vaihtelulta voi suojautua tekemällä määräaikaisen sähkösopimuksen. Yhden tai kahden vuoden sopimuskauden aikana hinta ei muutu, vaikka markkinahinta vaihtelee. Taloudenpidon kannalta se on hyödyllinen, sillä sähkökulut vaihtelevat vain kulutuksen suuruuden mukaan. Tosin edullisemman ajan pörssisähköä ei pysty hyödyntämään, sillä sähkön hinta on koko ajan sama. Jos sähkön markkinahinta nousisi rajusti tai markkinahinta laskisi nopeasti, määräaikainen sopimus sitoo sopimushintaan sopimuskauden ajaksi.
Pörssisähköä, hinta aina ajan tasalla
Sähkön voi ostaa pörssisähkön hintaan sidottuna. Silloin sähköllä on joka tunti erilainen hinta, perustuen sähköpörssin hintaan. Hintariski on asiakkaalla, mutta etuna on, jos oman sähkönkäytön ohjaaminen edulliseen aikaan on mahdollista, pääsee hyödyntämään edullista sähköä. Yleensä edulliset tunnit ovat yöaikaan. Pystyisikö lämmitystä, käyttöveden lämmitystä tai sähköauton latausta ohjaamaan yöaikaan?
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sopimustyyppi noudattaa sähkön pörssihintaa viiveellä ja loivemmin kuin suoraan pörssihintaan sidotut sopimukset. Hintamuutokset tulevat aika ajoin sen mukaan, miltä tulevaisuuden tukkuhinnat näyttävät. Hinnat eivät vaihtele tunneittain. Muutoksista ilmoitetaan aina kuukautta etukäteen ja sopimuksen voi vaihtaa toiseen sopimustyyppiin joustavasti.
Sopimuksen valinnassa painaa nyt oma tilanne ja harkinta. Määräaikaisen sopimuksen tekeminen voi tässä tilanteessa rauhoittaa omaa taloutta ja pysäyttää sähkön hinnan muutokset. Etenkin nyt, kun hintojen laskua ei ole odotettavissa.
Näin sähkön hinta muodostuu
Sähkön hinta kuluttajalle muodostuu kolmesta osasta: sähkön verkkopalvelun hinnasta, sähköenergian hinnasta ja veroista.
Seuraa sähkön hintaa
Sähkön markkinahinnan kehitystä pääset seuraamaan esim. puhelimella Fingridin hintasovelluksen avulla. Saat ladattua sen omasta sovelluskaupasta.