Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Asiakkaille 30.1.2023

Mikä ihmeen pörssisähkö?

Imatran Seudun Sähkön Ajantasa-tuotteen sähkön hinta vaihtelee tunneittain. Kyseessä on siis pörssisähkötuote. Vastoin kuin kiinteähintaisissa sopimuksissamme, sähkön hinta määritellään päivittäin Nord Poolin sähköpörssissä seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille.

Sähköpörssi toimii samoilla periaatteilla kuin muidenkin raaka-aineiden kauppa. Erona on kuitenkin se, että tavalliset kuluttajat pääsevät hankkimaan sähköä pörssihinnalla, johon sähkönmyyjä lisää vain oman välityspalkkionsa eli marginaalin.

Sähkölaskun suuruuteen vaikuttavat sekä sähkönkulutus että ajankohta. Jos tuntihinta on korkea, mutta kulutus vähäistä, ei korkealla tuntihinnalla ole suurta merkitystä. Vastaavasti suurikaan kulutus edullisella tuntihinnalla ei kasvata sähkölaskua mahdottomasti.

Imatran Seudun Sähkön pörssisähkötuotteiden lopullinen hinta muodostuu perusmaksusta, marginaalista ja pörssissä toteutuneista sähkön tuntihinnoista. Sähkölaskussa näkyvä hinta on keskiarvo, joka on laskettu jokaisen tunnin hinnan ja kulutuksen perusteella käyttöpaikkakohtaisesti. Laskennassa käytetään toteutuneita kulutustietoja, joten jokaisen käyttöpaikan hinta on yksilöllinen.

Omaa sähkönkulutusta aktiivisesti seuraamalla on mahdollista ajoittaa kulutusta edullisimpiin ajankohtiin, ja näin pienentää sähkölaskua. Imatran Seudun Sähkön Wattis online -palvelun avulla kulutustietojen seuraaminen on helppoa. Palvelussa voi tilata myös hintavahdin, joka lähettää tuntihinnat sähköpostiin päivittäin. Hintavahtiin on mahdollista määritellä ala- ja ylärajat hinnoille, joista ilmoitus lähetetään. Tuntihintoja voi seurata myös Fingridin julkaisemalla Tuntihinta-sovelluksella, joka on ladattavissa yleisimpiin älypuhelimiin.

Mittauksista vastaavat sähköverkkoyhtiöt toimittavat mittaustiedot valtakunnalliseen keskitettyyn tiedonvaihtojärjestelmään datahubiin. Omat mittaustiedot ovat nähtävissä siten myös datahubin asiakasportaalista. Jos omistaa useita kohteita eri sähköverkkojen alueilla, asiakasportaali on kätevä paikka mittaustietojen tutkimiseen, koska kaikki mittaustiedot ovat nähtävissä yhdestä paikasta.

Valitsemalla pörssisähkösopimuksen sähkölaskun suuruuteen voi vaikuttaa. Omien sähkönkulutustietojen tutkiminen auttaa tunnistamaan kulutustottumuksia ja havaitsemaan eniten sähköä käyttävien laitteiden aiheuttamat kulutuspiikit. Tarkkailemalla tuntihintojen vaihtelua voi ajoittaa näiden laitteiden käyttöä edullisimpiin ajankohtiin ja säästää selvää rahaa.

Kirjaudu Wattis online -palveluun osoitteessa https://wattis.issoy.fi/Login

Datahubin asiakasportaaliin kirjaudutaan osoitteessa https://oma.datahub.fi

Lataa puhelimeesi Fingridin Tuntihinta-mobiilisovellus ja pysyt tietoisena sähkön hinnan muutoksista. Se auttaa sinua pienentämään sähkölaskuasi ja säästämään ympäristöä.

Löydät Tuntihinta-mobiilisovelluksen sovelluskaupoista hakusanalla Tuntihinta.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi