Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 23.8.2021

Lampuille tuli uusi energiamerkintä

Sähkölaitteiden energiamerkinnät uudistuivat. Ensimmäisenä maaliskuun alusta uuden energiamerkinnän saivat kylmälaitteet, astian- ja pyykinpesukoneet sekä televisiot ja näytöt. Nyt vuorossa olivat lamput, joiden uudet energiamerkit tulivat voimaan syyskuun alussa.

lampun valinta

Aikaisemmissa energiamerkeissä oli luokat A++–‍E ja uudessa luokat A–‍G. Ajatuksena uudessa energiamerkinnässä oli jättää kussakin tuoteryhmässä aluksi ylimmät tuoteryhmät tyhjiksi. Näin tilaa jäisi innovaatioille ja uusien energiatehokkaiden tuotteiden kehittämiselle. A-luokkaan kuuluvia tuotteita ei siis välttämättä heti ole ostettavissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tuotteet olisivat aikaisempaa huonompia – luokitus vain on uudistunut.

Muutoksen suurimpana etuna on energiansäästön ja päästövähennyksien saavuttaminen laitevalmistajien pyrkiessä kehittämään edelleen energiatehokkaampia laitteita saavuttaakseen A-luokituksen uudelleen. Lisäksi uudistus helpottaa markkinavalvontaa ja auttaa kuluttajia saamaan helpommin lisätietoa tuotteista ja vertailemaan niitä.

Uuden energiamerkin myötä otetaan käyttöön myös Euroopan laajuinen EPREL-tietokanta, josta löytää tuotteen tärkeimmät tekniset tiedot. EPREL-tietokantaan pääsee helposti energiamerkkiin tulevan QR-koodin avulla.

Lamppujen osalta aikataulu on seuraava:

Vanhat merkit tulee korvata uusilla seuraavien 18 kuukauden kuluessa uusien energiamerkkien voimaan tulosta. Eli aikajaksolla 1.9.2021 – 1.3.2023 voi kaupoissa näkyä sekä nykyinen että uusi energiamerkki. Kaikilla valonlähteillä pitää olla uusi energiamerkintä 1. maaliskuuta 2023 lähtien.

lamppujen energiamerkintä
Tältä näyttää uusi energiamerkintä. Plusluokat ovat poistuneet.

Lue aiheesta lisää osoitteesta  www.energiamerkinta.fi (avautuu uuteen ikkunaan)

Näin valitset oikeanlaisen lampun

1. Valitse sopiva lampputyyppi

Oikeanlainen lampputyyppi

 

2. Tarkista lampun kanta

Lampun kanta

 

3. Valitse tarpeeksi valoa

valon määrä

 

4. Valitse oikea värisävy

 

Lisää tietoa lampun valinnasta saat Lampputiedon sivuilta

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi