Kylmä kahvi myös virkistää ja viilentää
Etenkin kesähelteellä perinteisen kahvikupposen voi nauttia myös kylmänä. Lisäämällä juomaan uusia mausteita ja aineksia, voit löytää aivan uudenlaisia makumaailmoja.

Perinteisen jääkahvin resepti on yksinkertainen. Keitä vahvaa kahvia, jäähdytä ja mausta se, lisää kylmää maitoa jos haluat ja kaada jääpaloilla puoliksi täytettyyn lasiin. Maustamiseen käytetään usein tummaan sokeria, mutta erilaiset makusiirapit sopivat siihen erinomaisesti. Lehmänmaidon voit korvata vaikka kaura- tai kookosmaidolla.
Vaaleampien kahvipaahtojen kanssa voit kokeilla maidon tilalla kivennäisvettä ja mehua, näin vaaleamman kahvin aromi tulee paremmin esiin.
Siispä kokeilemaan! Espresson valmistaminen onnistuu myös suodattamalla käsin tai pressopannulla. Hifistelijät saavat vastajauhetun kahvin aromin parhaiten omalla papumyllyllä. Toiset vannovat kylmäuutetunkahvin nimeen. Siinä kahvi valmistetaan etukäteen jääkaappiin tai jäädytetään kuutioiksi.
Tässä poimintoja jääkahviresepteistä. Alkuun päästyäsi voit kokeilla aivan omia makuyhdistelmiä.
Jääkahvi yksinkertaisimmillaan
2 dl valmista, vahvaa kahvia jäähdytettynä
jääpaloja
(mahdollisesti sokeria)
Laita jääpalat kuppiin tai lasiin ja kaada valmistamasi kahviseos jääpalojen päälle. Voit koristaa juoman kermavaahdolla.
Jääkahvi maidolla
1 dl vahvaa tummapaahto
-kahvia
1 1/2 dl kylmää maitoa
1 rkl siirappia
1 dl jääpaloja
Täytä lasi jääpaloilla. Mausta jäähtynyt kahvijuoma siirapilla ja kaada lasiin. Lisää lopuksi maito. Sekoita ja nauti.
Raikas minttujäälatte
espressoa (2 espressoa/annos)
täysmaitoa (noin 2 dl/annos)
minttusiirappia (noin 2 cl) tai 5 murskattua minttukarkkia
jääpaloja
koristeeksi mintunlehti
Valmista espresso. Kaada jäitä puolillaan olevaan lasiin maito ja makusiirappi tai murskatut minttukarkit. Lisää espresso ja sekoita nopeasti. Kruunaa juoma tuoreella mintunlehdellä.

Jäätelökahvia koko joukolle
750 ml vahvaa kylmää kahvia
1 paketti vaniljajäätelöä
125 ml kermaa
Suklaahippuja
Täytä noin 2/3 lasista kylmällä kahvilla.
Leikkaa jäätelöstä pala ja laita se lasiin.
Makeuta kerma ja vatkaa se vaahdoksi.
Laita kermavaahtoa jäätelön päälle ja ripottele päälle suklaahippuja.
Vietnamilainen jääkahvi
1 dl espressoa
2 rkl kondensoitua maitoa
Valmista vahva espresso ja anna sen jäähtyä kylmäksi.
Täytä pieni lasi jäillä. Kaada lasiin kondensoitu maito ja lisää espresso. Sekoita hyvin.
Kylmäuutettu kahvi ja kahvijääpalat ainekset
1 ½ dl tummapaahtoista suodatinkahvia
8 dl kylmää vettä
Mittaa kahvinpurut ja vesi kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia.
Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Se säilyy pari viikkoa. Pakasta osa kahvista jääpaloiksi.
Jääkahvi
loraus kylmäuutettua kahvia
6 kahvijääpalaa
2-3 dl kevyt- tai täysmaitoa
Laita ainekset laseihin. Nauti.