Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 22.2.2023

Klapitalisti Koikkalainen panostaa aurinkosähköön

Uutta lunta on tullut pihamaalle ja talvi alkaa olla kauneimmillaan. Koikkalaisten kodissa Imatralla talveen ja korkeisiin sähkön hintoihin on varauduttu monilla tavoin. Uudet aurinkopaneelit ja hybridiauto ovat valintoja, joilla pelastetaan myös maailmaa.

– Lumityöt ovat vaimon tehtäviä, huomauttaa Anssi Koikkalainen vastaukseksi kysymykseen aamun lumityöurakasta.

Se käy varmasti kuntoilusta. Tosin omakotitalossa tekemistä riittää epäilemättä kummallekin eläkeläispäivien viettäjälle. Koikkalaisten talossa on neliöitä noin 180. Lämmitysjärjestelmä hyödyntää puuta. Puukattilan avulla lämpiää kahden kuution suuruinen vesivaraaja. Patterilämmitys on vesikiertoinen ja pesutiloissa on sähköllä toimiva lattialämmitys.

Klapeja kattilassa palaa ilmoista riippuen vuodessa noin 15–20 pinokuutiota. Klapitalistiksi itseään kutsuva Koikkalainen tekee puut omasta metsästä. Varaava takkakin on alakerrassa, mutta harvoin käytössä.

Tarkkaa energiankäyttöä

Koikkalainen on seuraillut pitkään talouden sähkönkuluja. Oman sähkönkäytön näkee Wattis-palvelusta. Energiatekoja on toteutettu useampia.

– Meillä sähkönkulutus oli vuonna 2012 noin 25 000 kWh vuodessa. Vuonna 2013 laitettiin ilmalämpöpumppu ja kulutus putosi 17 000 kWh:iin. Puukattila uusittiin vuonna 2019, sen jälkeen vuosikulutus oli enää 12 000 kWh. Uudistuksen jälkeen varaajan lämmitykseen ei enää käytetty sähköä.

Vaikka sähkön vuosikulutus on saatu hyvinkin kohtuulliseksi, sähkön nykyinen hinta harmittaa. Kiinteä sähkösopimus loppui syyskuun lopussa ja nyt käytetään pörssisähköä. Sähkön hintaa seurataan Fingridin sovelluksesta tai sähköpörssi-sovelluksesta älypuhelimesta. Omaa energiankäyttöä ohjataan mahdollisuuksien mukaan edullisempaan aikaan.

– Yleisesti ottaen sähkön hinnan määräytyminen markkinaehtoisesti Nordpool-sähköpörssissä ei tunnu nyt oikealta ratkaisulta. Kuluttajille sähkön hinta pitäisi enemmän perustua sen tuotantohintaan eikä tuontihintaan. Tällaista toimintaa ei saisi harjoittaa Suomessa, sanoo Koikkalainen vinkiksi päättäjille.

Aurinkopaneelit katolla

Uusimpana energiatekona Koikkalaisilla on aloitettu oma energiantuotanto. Aurinkopaneelit asennettiin katolle marraskuun lopussa. Suurta kokemusta tuotannosta ei vielä ole kertynyt.

– Aurinkosähkön tuotanto on tarkoitus käyttää pääasiassa talon tarpeisiin. Kesällä ilmalämpöpumppu hoitaa viilennystä. Hybridi-Volvo on pihalla ja siinä uusi latausjärjestelmä, jossa on ajastin. Ylimääräinen tuotettu sähkö myydään takaisin verkkoon. Marraskuussa neljässä päivässä tuotantoa on ollut tosin vain 5 kWh, josta verkkoon myytyä ylimääräistä sähköä on ollut 0,51 kWh. Mutta kaikki on nyt valmiina kevätaurinkoa varten. On mielenkiintoista seurata tuotantoa puhelinsovelluksesta, kertoo Koikkalainen.

Järjestelmän ostoa harkitessaan Koikkalainen teki tarkkoja laskelmia investoinnin takaisinmaksuajoista. Järjestelmässä on 20 paneelia ja maksimituotto on 8,1 kWh. Tarkkaa tietoa järjestelmän tuottaman sähkön määrästä oli vaikea saada etukäteen. Tarvittiin omia laskelmia ja arvioita. Takaisinmaksuaika riippuu pitkälti sähkön hinnasta.

– Jos sähkön hinta olisi se, mikä se meillä oli syyskuussa kiinteän sopimuksen aikana, järjestelmän takaisinmaksuaika olisi 13,7 vuotta. Nykyisellä sähkön hinnalla takaisinmaksuaika on 4,1 vuotta.

Mitä neuvoja antaisit aurinkosähköä harkitsevalle?

– Kulutuksen ohjaukseen pitää kiinnittää huomiota. Hyvä olisi, jos myyjä osaisi optimoida ohjauksen niin, että se on taloon sopiva. Meillä aurinkosähköä on nyt ohjattu varaajan lämmitykseen ja auton lataukseen.

– Latauksen ohjauksen pitäisi haistella sähkön pörssihintaa ja ladata silloin, kun hinta on edullinen, jos aurinkosähköä ei ole saatavilla. Paras ohjaussysteemi on vielä haussa meilläkin. Tosin talo kuluttaa sen, minkä kuluttaa ja autoakin ajetaan, vaikka bensan hinta on korkealla. Mutta mielenkiinnolla seuraan ohjausjärjestelmien kehitystä, miettii Koikkalainen.

Omaa tuotantoa tullaan käyttämään mm. auton lataukseen.

Oma ilmastoteko: metsässä viihtyvä klapitalisti Koikkalainen kantaa huolta ympäristöstä.
– Kyllä aurinkopaneelit ja hybridiauto ovat asioita, joilla me pelastamme tätä maailmaa.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi