Kesän herkut savustetaan helposti sähköllä
Sähkösavustimella voit loihtia maukasta ja terveellistä kesäruokaa helposti.

Sähkösavustin on jo yksinään pieni kesäkeittiö. Ilman savustuslastuja käytettäessä savustin ei sähköuunista paljoakaan poikkea. Itse savustaminen on perin helppoa ja paloturvallista, kunhan pystytät laitteen palamattomalle alustalle ja muistat varoa savustuksen aikana tulikuumaksi äityvän savustimen kylkiä.
Energiankäyttö on uuniin verrattuna maltillista. Kun sähköuunin teho on noin 2 kW, sähkösavustimella se on 1,1–1,2 kW. Ruokien kypsymisajoissa ei ole suurta eroa.
Savustusvinkit:
- Käytä eri puulajeja. Leppä sopii kaikkeen savustukseen. Omenapuulla teet herkullisen säväyksen kanaan, sianliharuokiin ja kasviksiin. Riistaan sopii tammi ja vaahtera.
- Kevyemmän savun maun saat, kun paistat ruokaa ensin vähän aikaa ilman savustuslastuja.
- Esimerkiksi kalaa savustettaessa lisää savustuspurujen päälle 1–2 sokerinpalaa, jotka palaessaan antavat savukalalle väriä. Katajanoksa savustuspurujen päällä antaa lisämakua.
- Savulohi on perinteinen kesäruokien kuningas, mutta savustimella voit tehdä paljon muutakin. Savustettu broileri on kevyttä ja herkullista kesäruokaa ja paisti onnistuu hyvin myös savustamalla, puhumattakaan kasviksista.
- Valvo aina savustumista. Ajastin helpottaa tarkkailua.
Esimerkkejä kypsennysajoista
0,5 kg | 1 kg | 1,5 kg | |
Kala | 15-25 min | 23-35 min | 35-60 min |
Äyriäiset ja ravut | 10-15 min | 25-30 min | 30-35 min |
Kanalinnut | 40-45 min | 50-55 min | 60-65 min |
Sianliha | 30-35 min | 40-45 min | 50-55 min |
Naudanliha | 20-25 min | 40-45 min | 50-55 min |
Lammas | 30-35 min | 40-45 min | 50-55 min |
Kasvikset | 20 min |
Peruna | 40 min |
Maissitähkät | 60 min |
Reseptejä kokeiltavaksi:
Savustetut varhaisperunat
6 annosta
- 1 kg varhaisperunoita
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- Valmistus
- yli 60 min
Yrttiöljy
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 1/2 rkl valkoviinietikkaa
- 1 prk (50/35 g) kapriksia
- ½ dl ruohosipulia hienonnettuna
- 1 tl sokeria
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- 1/2 dl oliiviöljyä
Voit savustaa perunat savustuspussissa uunissa tai grillissä tai savustimessa. Pese perunat ja laita kulhoon. Lisää öljy ja suola ja pyörittele sekaisin.
Laita perunat savustuspussiin. Kypsennä 250-asteisessa uunissa tai kuumassa grillissä ensin 15 minuuttia. Laske lämpö 200 asteeseen ja kypsennä 30 minuuttia. Anna perunoiden vielä tekeytyä pussissa 15 minuuttia, ennen kuin avaat pussin. Jos kypsennät perunat savustimessa, kaada ne ensin alumiinivuokaan tai muulle savustimeen sopivalle alustalle ja savusta 30-40 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Yhdistä yrttiöljyn ainekset. Pyörittele savustetut perunat yrttiöljyssä. Tarjoa kalan tai vaikka grilliruoan lisäkkeenä.
Savustettu juusto
2-4 annosta
- 1 pkt (125 g) mozzarellaa
- 1 pkt (125 g) briejuustoa
- 1 pkt (125 g) leipäjuustoa
Poista juustot pakkauksistaan. Valuta mozzarella ja leipäjuusto. Leikkaa leipäjuusto reiluiksi annospaloiksi. Laita juustot folion päälle. Savusta mozzarellaa noin 5 minuuttia, jotta se ei sula liikaa. Savusta brietä ja leipäjuustoa noin 10 minuuttia. Tarjoa juustoa esimerkiksi salaateissa tai jälkiruoaksi hillon kanssa.
Reseptit ja kuvat: K-Ruoka
Salvia-savustettuja kanavartaita
- 3 broilerinrintaa
- 10 lehteä salviaa
Marinadi:
- 3 rkl soijaa
- 1 limen mehu
- 0,7 dl öljyä
- 1 tl raastettua inkivääriä
- 1 ruukku korianteria tai
- persiljaa hienonnettuna
- suolaa
- pippuria
Leikkaa broilerin rinnat pitkittäin kolmeen osaan. Laita kaikki marinadin ainekset kulhoon ja sekoita hyvin keskenään. Tikuta broilerit varrastikkuihin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua vähintään 15 minuuttia. Laita sähkösavustin lämpenemään ja lisää pohjalle purut. Mausta vartaat suolalla ja pippurilla. Savusta vartaita noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Lisaa salvianlehdet savustuspurujen joukkoon aivan savustuksen loppuvaiheessa.
Resepti: Opa