Jouni Kontiaisenkin mailla johtokatu leveni 40 metriin
Jouni Kontiainen omistaa metsää lähellä kotitaloaan Rautjärven Pajarinkylässä. Hänen maittensa läpi kulkee Imatran Seudun Sähkönsiirron keskijännitejohto.

Vielä vuoden alussa tuon sähkölinjan johtokatu oli 10 metriä leveä. Lumisina talvina, kuten viime talvena, puut uhkaavat taipua ja kaatua sähkölinjojen päälle, mikä pahimmillaan tarkoittaa sähkökatkoja.
Mutta nyt Kontiaisen mailla kulkeva johtokatu on 40 metriä leveä, eivätkä ympäröivät puut ole enää uhka Kontiaisenkaan talon sähkönsaannille.
– Postissa tuli alkuvuodesta Imatran Seudun Sähkönsiirrolta ja Etelä-Karjalan Metsänhoitoyhdistykseltä kirje, jossa tiedusteltiin, saisiko Metsänhoitoyhdistys raivata maillani johtokatua leveämmäksi, Kontiainen kertoo.
Maanomistajien suostuminen johtokadun leventämiseen on täysin vapaaehtoista ja kaadetusta puutavarasta maksetaan korvaus.
– Ei sitä kauan tarvinnut miettiä. Allekirjoitin sopimukset, ja laitoin ne mukana tulleessa kirjekuoressa postiin. Ajattelin, että jos tällä raivauksella on mahdollista vähentää sähkökatkoja ja varmistaa siten omaakin sähköntoimitusta, niin ilman muuta suostun.

Kohtuullinen korvaus
Kontiaisen ei tarvinnut allekirjoituksen ja postituksen lisäksi tehdä itse mitään muuta. Metsänhoitoyhdistyksestä otetaan yhteyttä maanomistajiin ja varsinaisen raivauksen tekijä ilmoittaa tulostaan.Alkukeväästä motokuljettaja soitti Kontiaiselle ja kertoi tulevansa leventämään johtokatua tämän metsäpalstalle, joka on noin kolmensadan metrin päässä kotipihalta.
– Metsäpalsta oli edellisenä kesänä harvennettu, eikä siinä todellakaan kauan mennyt, kun moto oli jo hommansa hoitanut.
Vaivattomuuden lisäksi Kontiainen on tyytyväinen kaadetuista puista saamaansa hintaan. Kontiaisen mailta kaadetut puut odottavat vielä kelirikon takia kuljetusta pois, ja rahat ovat tulossa Kontiaisen tilille.
– Korvaus on ihan kohtuullinen, eli hieman keskihintaa suurempi. Ja maanomistaja saa myös odotusarvokorvauksia sekä uudistuskuluja, Kontiainen sanoo.
Kirjeessä kerrottiin myös seikkaperäisesti, miksi Imatran Seudun Sähkönsiirto on aloittanut puista vapaan sähkölinjan rakentamisen. Vaikka Kontiaisen talossa ei Asta- ja Eino-myrskyjen jälkeen olekaan ollut pitkiä sähkökatkoja, on toki hyvä varmistaa, ettei niitä tule tulevaisuudessakaan.
– Ketterän pelissä juttelin toisen kirjeen saaneen metsänomistajan kanssa, ja siihen käsitykseen keskusteluissamme pääsin, että suurin osa kirjeen saaneista oli minun laillani suostunut johtolinjan leventämiseen maillaan. Kaikkien etuhan se on, mitä varmempaa sähköntoimitus on.
Faktat
Motossa on mittalaite, jolla saadaan mitattua suhteellisen reaaliaikaisesti hakattu puumäärä puutavaralajikohtaisesti (mäntytukki, kuusitukki, koivukuitu, mäntykuitu yms.)
Motomitalla saadaan selville maanomistajakohtaisesti hakattu puumäärä, ja maanomistajille maksetaan mitan mukaan sopimuksen puunhinnat.
Eli maanomistajan ei tarvitse odottaa maksua puista siihen asti, kun puutavara on saatu korjattua pois tienlaidasta.