Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Kuulumisia 23.3.2022

Imatraa töpselistä Helsingissäkin

Kolmiloikkaaja Senni Salmisen rinnassa sykkii imatralainen sydän, vaikka hän on asunut Helsingissä jo muutaman vuoden. Olympiaurheilijan Imatralla asuvat valmentaja ja vanhemmat saavat Sennin viettämään aikaa entisellä kotiseudullaan viikoittain.

26-vuotias olympiaurheilija Senni Salminen on tullut kotiseudulleen Imatralle treenaamaan valmentajansa Matti Monosen kanssa.

– Treenaan puolet viikosta valmentajan kanssa Imatralla ja puolet Helsingissä yksin. Olen tottunut viikoittaiseen reissaamiseen. Ajomatkat sujuvat rennosti podcasteja ja äänikirjoja kuunnellessa. Luottamus Matin kanssa on niin syvä, että homma toimii hyvin etänäkin. Tuloksia on syntynyt. Kun treenaan Helsingissä yksin, soittelemme päivittäin. Kerron valmentajalle kaiken, mitä elämässäni tapahtuu. Viime kesänä Helsingin Mäkelänrinteeseen valmistui uusi urheiluhalli, joten puitteet siellä ovat kunnossa. Kun menen Helsingissä treeneihin, tapaan siellä paljon maajoukkueurheilijoita. Yksinäistä ei siis ole, vaikka treenaan yksin.

Helmikuun puolessa välissä kisakausi alkoi SM-hallikisoissa Kuopiossa tuloksella 14,16 m. Seuraavat hallikisat ovat MM-kisat Belgradissa 18.–20. maaliskuuta.

– Kevennämme hieman treenejä hallikautta varten, mutta muuten emme siihen hirveästi panosta. Lähinnä vähän katsotaan, missä mennään. Treenaan normaalisti 10–11 kertaa viikossa, ja nyt hallikisojen aikaan kahdeksan kertaa viikossa. Yksi treeni voi kestää jopa kolme neljä tuntia.

Vapaa-aikaa treenien, fysioterapiakäyntien ja yhteistyökuvioiden jälkeen ei juuri jää. Mutta kun jää, Senni valokuvaa.

– Vapaa-ajalla valokuvaan aika paljon. Kouluttauduin pari vuotta sitten valokuvaajaksi Helsinki Design Schoolissa. Luova tekeminen on hyvää vastapainoa urheilulle. Siinä saa aivot narikkaan. Tekisin mielelläni töitä valokuvaajana.

Helsingissä Senni muutti hiljattain uuteen kotiin.

– On mukavaa, kun uusi koti on tilavampi kuin edellinen ja se sijaitsee kauniilla, rauhallisella alueella.

Aikamoinen vuosi kisojen suhteen edessä

Tulevana kesänä on tiedossa kahdet arvokisat: heinäkuussa MM-kisat Oregonissa ja elokuussa EM-kisat Münchenissä. Mielessä siintää myös jo Pariisin olympialaiset kahden vuoden päästä.

– Hyppäsin viime kesänä Suomen ennätyksen, joten tavoitteeni nyt on arvokisamitali. Viime kesän jälkeen olin Euroopan tilastokolmonen, joten mikä muukaan tavoite voisi olla. Tähdätään tarpeeksi korkealle.

Senni sai kokemusta ulkomaan kisoista jo viime vuonna. Ensimmäisenä oli Monacon Timanttiliiga, sitten olympialaiset ja yhdet kisat vielä Euroopassa.

– Valtavasti oli paperinpyöritystä, testejä ja muuta erikoista koronan takia. Toivottavasti kesään mennessä helpottaa. Yleisö tuo oman lisän. Itse sytyn yleisöstä todella paljon, saan siitä hirveästi virtaa. Toivon, että yleisö voisi olla kisoissa paikalla.

Imatralaisuus on Sennille tärkeää

Senni aloitti urheilemisen ja kilpailemisen pikkutyttönä Simpeleellä, mutta siirtyi Imatran Urheilijoihin jo ennen muuttoa Imatralle 10-vuotiaana. Lajivalikoima oli laaja pitkistä matkoista heittolajeihin. 9-vuotiaana hän juoksi tyttöjen 150 metrin Suomen ennätyksen. 14-vuotiaana hän osallistui ensimmäisen kerran SM-kisoihin, ja siitä asti pituus ja kolmiloikka ovat olleet suosikkilajeja. Kolmiloikkaan Senni keskittyi, kun hän pääsi nuorten EM-kisoihin 19-vuotiaana. Kipeän kantapään kanssa mitali jäi pienestä kiinni.

Koko perhe on aina ollut mukana urheiluharrastuksessa. Kaksoisveli on myös kilpaurheilija, joten perhe on kiertänyt kesät ympäri Suomea kisoissa.

Senni edustaa edelleen Imatran Urheilijoita, ja imatralaisuus on hänelle erittäin tärkeää.

– En ole koskaan ajatellut vaihtavani urheiluseuraa. Haluan edustaa jotain, mikä on itselle tärkeä paikka. Kaikki elämäni tärkeimmät ihmiset ovat Imatralla tai Imatralta kotoisin. Täällä on miun valmentaja, vanhemmat ja toinen koti edelleen. Myös parhaat kaverit ovat täältä, ja jouluisin kaikki aina kokoontuvat Imatralle.

Sennille yhteistyösopimus Imatran Seudun Sähkön kanssa tuntuu luontevalta ja hyvältä.

– Olen ollut tyytyväinen yhteistyöhön. Sähkö kotiin Helsinkiin tulee tietysti Imatran Seudun Sähköltä. Päädyin lopulta pörssisähköön, sillä se on pitkällä aikavälillä edullisin, vaikka hintapiikkejä välillä tuleekin.

Senni Salminen

• Syntynyt 29. tammikuuta 1996 Helsingissä. Asunut Imatralla suurimman osan elämästään.

• Olympiaurheilija, laji kolmiloikka, edustaa Imatran Urheilijoita.

• Hyppäsi kesäkuussa 2021 Turussa kolmiloikassa uuden Suomen ennätyksen 14,51 m. Paransi Suomen ennätystä myöhemmin samassa kuussa Romaniassa lukemiin 14,63 m.

• Aloitti urheilemisen alle kouluikäisenä. Kilpaili tosissaan jo alle 10-vuotiaana. Keskittyi kolmiloikkaan 19-vuotiaana.

• Imatran Seudun Sähkö on yksi Sennin sponsoreista, samoin Imatran kaupunki.

• Harrastaa valokuvausta ja haluaisi joskus valokuvata työkseen.

• Seuraa Senniä Instagramissa @sennisalminen.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi