Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Kodintekniikka 20.1.2021

Ilmankostutin tuo apua lämmityskauden kuivaan huoneilmaan

Ilmojen kylmentyessä tarvitaan lisää lämmitystä ja se laskee kodin ilmankosteutta. Suositeltava ja miellyttävä sisäilmankosteus on 40–60 prosenttia. Suomessa lämmityksen paahtaessa täysillä talviaikoina sisäilman kosteus laskee jopa alle 20 prosentin. Silloin jo herkimmät saavat oireita.

ilmankostutin kotona

Kuumana hohkaavat patterit lämmittävät mukavasti pakkaspäivänä, mutta samalla myös sisäilman kosteus vähenee ja keho voi alkaa oirehtia liiasta kuivuudesta. Iho kutisee, limakalvot ja silmät tuntuvat karheilta ja hiukset sähköistyvät.

Kosteutta voi lisätä ilmaan pyykkäämällä, tiskaamalla ja ruoanlaitolla. Pyykkiäkin voi kuivattaa sisällä. Apua kuivuuteen saa myös apteekista voiteina ja kostuttavina lääkkeinä. Aina se ei riitä.

Apua ilmankostuttimista

Ilmankostuttimen käyttö helpottaa tilannetta. Valitse oikean kokoinen laite tilaan nähden ja seuraa laitteen käyttöohjeita. Muista huoltaa laite ohjeen mukaan ja huolehdi, ettei vesi seiso turhaan laitteessa.

Kun käytät ilmankostutuinta, seuraa ilman kosteuden muutosta kosteusmittarilla. Huoneilman suhteellinen kosteus (RH) ei saisi nousta yli 40 prosentin, sillä kosteus voi tiivistyä pintoihin ja mahdollistaa homeen kasvun. Se on haitaksi rakenteille. Viimeistään silloin, kun ikkunat huuruuntuvat, kannattaa sammuttaa ilmankostutin.

Millainen tekniikka? Höyrystävä, haihduttava vai pisaroiva?

Höyrystävissä ilmankostuttimissa vesi kuumennetaan höyryävän kuumaksi, jolloin suurin osa veden sisältämistä mikrobeista (homeista ja bakteereista) kuolee eikä leviä huoneilmaan. Myös hiukkaspäästöjen mahdollisuus on pieni. Käyttö on turvallista, mutta on hyvä huomioida laitteen sijoittaminen, jottei kuuma vesi aiheuta palovammoja kaatuessaan.

Haihduttavissa kostuttimissa kostutusmatto tai verkko kostutetaan ja ilmaa puhalletaan sen läpi. Laite ei tuota hiukkaspäästöjä ilmaan. Haihduttava ilmankostutin ei keitä vettä, joten bakteerikasvustolla on mahdollisuus kasvaa. Käytössä, huollossa ja puhdistuksessa on hyvä olla tarkkana ja noudattaa käyttöohjeita.

Pisaroiva eli ultraääni-ilmankostutin kostuttaa huoneilmaa pisaroimalla veden sumuna esimerkiksi ultraäänen avulla. Ongelmaksi voi muodostua laitteen ympärillä olevien pintojen liiallinen kostuminen. Myös vedessä olevat bakteerit ja mineraalit voivat päätyä huoneilmaan. Vettä ei saa jättää seisomaan laitteeseen ja laitteen käytössä, puhdistamisessa ja huollossa on hyvä olla tarkkana ja noudattaa käyttöohjeita.

Hyvä ilmankostutin on helppo käyttää, hygieeninen ja hiljainen. Höyrystäviä ilmankostuttimia suositaan niiden turvallisuuden, eli veden riittävän kuumennuksen ansiosta. Höyrystävät ilmankostuttimet kuumentavat vettä riittävästi, jolloin ilman kostuttaminen on myös hygieenistä.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi