Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Asiakkaille 14.3.2022

Datahub otettiin käyttöön onnistuneesti

Tiedonvaihtoa nopeuttamaan kehitetty yhteinen valtakunnallinen järjestelmä, Datahub, otettiin käyttöön 21.2. Nyt sähkösopimukseen liittyvät tiedot, kuten osoite- ja kulutustiedot, tallentuvat kaikki Datahubiin. Asiakkaalle muutos näkyy käyttöpaikkatunnuksen muuttumisena ja parempana palveluna.

Tietoa sähkönkäyttöpaikoista ja asiakassuhteista on ollut hajautettuna eri sähköyhtiöiden omiin järjestelmiin, ja tieto niiden välillä on vaihtunut hitaasti. Tämän takia esimerkiksi sähkösopimuksen siirtäminen uuteen osoitteeseen on kestänyt joitain päiviä. Erilaiset sähkönkäyttöön liittyvät tiedot ja tapahtumat sijaitsevat nyt yhdessä paikassa ja ovat kaikkien tietoon oikeutettujen osapuolten saatavilla ajantasaisesti.

– Datahubin ansiosta pystymme jatkossa palvelemaan asiakasta nopeammin, sillä sähkösopimuksiin liittyvä tieto tulee liikkumaan reaaliaikaisesti eri yhtiöiden välillä. Uudistus parantaa myös tilastointia ja avaa mahdollisuuksia täysin uusille palveluille. Asiakkaalle muutos näkyy välittömästi laskussa olevan käyttöpaikkatunnuksen muutoksena. Jatkossa käytössä on vain 18-merkkinen GSRN-tunnus, joka yksilöi jokaisen käyttöpaikan koko maailmassa. Samaa tunnusta ei voi olla muualla, kertoo Imatran Seudun Sähkön projektipäällikkö Kari Junnola.

Asiakkaalla on katseluoikeus omiin tietoihin

Datahubin ansiosta pystymme jatkossa palvelemaan asiakasta nopeammin, sillä sähkösopimuksiin liittyvä tieto tulee liikkumaan reaaliaikaisesti eri yhtiöiden välillä, kertoo Imatran Seudun Sähkön projektipäällikkö Kari Junnola.

Sähkömarkkinalaki edellyttää Datahubin käyttöönottoa, joten siitä ei voi kieltäytyä. Sähkönkäyttäjä pääsee katsomaan omat tietonsa asiakaspalveluportaalin kautta 17.3. alkaen. Henkilötietojen lisäksi Datahubissa näkyy myös sähkönkäyttöön liittyvät asiakastiedot sekä se, kuka tiedon on järjestelmään tuottanut. Palveluun kirjautumisessa käytetään suomi.fi-palvelun tarjoamaa luotettavaa kirjautumista.

Kirjautuminen asiakasportaaliin tapahtuu Fingridin kotisivujen kautta osoitteessa: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/datahub/kirjautuminen-datahubin-asiakasportaaliin/

Tunnistautumisessa käytetään Suomi.fi tunnistautumispalvelua.

– Datahubia voisi verrata kansalliseen Kanta-palveluun, joka otettiin sosiaali- ja terveyspalveluissa käyttöön muutamia vuosia sitten. Datahub on samalla tavalla lain velvoittama. Se kokoaa eri lähteistä tietoja, jotka saa käyttöönsä vain ne, joilla on niihin oikeus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tiedot näkee asiakas itse, asiakkaan valtuuttama taho ja energiayhtiö, jonka kanssa asiakkaalla on voimassa oleva sopimus. Tiedot on suojattu teknisesti monin eri tavoin. Tietojen oikeellisuus varmistetaan yksilöimällä jokainen käyttöpaikka ja sen omistaja. Asiakastiedot yksilöidään henkilötunnuksella tai y-tunnuksella, selostaa Junnola.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi