Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Asiakkaille 18.1.2023

Apua sähkölaskujen maksamiseen

Tuleva talvi on poikkeuksellinen ja se näkyy monella myös sähkölaskussa. Laskujen maksamiseen on kuitenkin saatavissa monenlaista apua. Maksuneuvontamme auttaa löytämään oikean ratkaisun.

Asiakaspalvelun tiimivastaava Niina Piepponen kantaa huolta asiakkaiden arjesta ja kannustaa hyödyntämään tarjolla olevat palvelut. – Tärkeintä on, ettei jäädä yksin maksuhuolien kanssa. Tilanteeseen on saatavissa monenlaista apua, painottaa Piepponen.

– Meillä laskutukseen liittyvät asiat hoitaa Ropo Capital. Ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteyttä Ropon asiakasneuvojiin. He auttavat löytämään ratkaisun, joka sopii omaan maksukykyyn ja velkatilanteeseen. Joustoa on hyvä hakea heti, kun se tuntuu tarpeelliselta, sillä ennen laskujen erääntymistä tehtävistä maksujärjestelyistä ei aiheudu lisäkuluja. Joskus jo eräpäivän siirto voi auttaa paljon. Talvikaudella laskun eräpäivää voi siirtää normaalin kahden viikon sijasta neljä viikkoa. Eräpäivän siirtämisen tai laskun pilkkomisen pariin osaan voit tehdä itsekin Ropo Online -verkkopalvelussa.

Sähkölaskun laskutusrytmiäkin voi muuttaa. Kerran kuussa tuleva lasku on pienempi kuin harvemmin erääntyvät. – Tuleviin väliaikaisiin sähkötukiin kannattaa myös tutustua, olisiko niistä apua omaan tilanteeseen. Ja jos tilanne tuntuu vielä vaikealta, voi ottaa yhteyttä maksuttomaan valtion talous- ja velkaneuvontaan. Sieltä saa apua, jos oma tai läheisen talous huolestuttaa.

Tekstiviesti muistuttaa maksuista

Marraskuun loppupuolelta lähtien on otettu käyttöön tekstiviestipalvelu, jonka avulla asiakkaat saavat muistutuksen erääntyneestä laskusta tekstiviestillä.

– Tekstiviestipalvelua ovat monet asiakkaat toivoneet, sillä lasku jää helposti huomiotta, viipyy matkalla tai häviää johonkin. Tekstiviestimuistutus tulee matkapuhelimeen silloin, kun laskun eräpäivästä on kulunut seitsemän päivää. Tämä antaa mahdollisuuden hoitaa asian kuntoon ilman lisäkuluja, kertoo Piepponen.

Arvonlisäveron aleneminen pienentää sähkölaskuja

Sähkön arvonlisävero laskee väliaikaisesti 24 prosentista 10 prosenttiin. Alennus koskee sähkön myyntiä, eli energiamaksua ja kuukausikohtaista perusmaksua. Sähkön verkkopalvelumaksua veron alentaminen ei koske.

Vaikka alv-alennus koskee vain sähköenergian myyntiä, tulee verkonhaltijoidenkin huomioida se laskutuksessaan muutamissa poikkeustilanteissa. Verkkoyhtiöiden on käytettävä alempaa arvonlisäveroa laskutuksessa, jos ne joutuvat toimittamaan asiakkaille sähköä myyjän sijasta joulu–huhtikuun välisenä aikana sähkömarkkinalain 102 §:n mukaisesti, kun sähkönjakelu on keskeytetty vähittäismyyjästä johtuvasta syystä.

Arvonlisävero alenee 1.12.2022–30.4.2023 välisenä aikana. Alennus siirretään suoraan sähkölaskuihin ja muutos näkyy ensimmäisen kerran tammikuussa saapuvassa sähkölaskussa, joka perustuu joulukuun kulutukseen. Muutos hoidetaan automaattisesti, eikä se vaadi asiakkaalta minkäänlaisia toimenpiteitä.

Sähkötuet auttavat sähkölaskujen maksamisessa

Kotitaloudet voivat hakea määräaikaista tukea sähkölaskujen maksamiseen, mikäli vakituisen asunnon sähkölaskut ovat kohonneiden sähkönhintojen seurauksena erittäin korkeita alkuvuodesta 2023. Nämä väliaikaiset tuet eivät koske verkkopalvelumaksuja.

Sähkövähennystä verottajalta

Verotuksessa voi hakea sähkövähennystä, jos vakituisen asunnon sähkölaskuissa sähköenergian osuus ylittää 2 000 euroa 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana. Vähennyksen osuus on 60 prosenttia sähköenergian kustannuksista, jotka ylittävät 2 000 euroa. Vähennys on kuitenkin enimmillään 2 400 euroa. Sähkövähennyksellä ja muilla kotitalousvähennyksillä on yhteinen 100 euron omavastuu. Lisätietoa löytyy osoitteesta vero.fi.

Sähkötukea Kelalta

Mikäli sähkövähennystä ei pystytä hyödyntämään täysmääräisesti, voi selvittää mahdollisuudet Kelan sähkötukeen. Sähkötuki on Kelalta haettava verovapaa kustannusten korvaus sähkölaskuun sähköenergian osalta. Sähkötuen omavastuuosa on 400 euroa kuukaudessa ja tuen määrä 60 prosenttia omavastuun ylittävästä osasta.

Kelalta voi selvittää myös muita asumisen tukimuotoja, esimerkiksi yleiseen asumistukeen ja eläkkeensaajan asumistukeen liittyen. Lisätietoa löytyy Kelan sivuilta www.kela.fi ja www.kela.fi/laskurit.

Uusia sähkötukia on vielä valmisteilla. Katso tuorein tilanne: www.issoy.fi.

Tarvitsetko maksuaikaa laskuillesi?

Hyödynnä maksuneuvontaa

Ota yhteyttä Ropo Capital -asiakaspalveluun

Henkilökohtaista palvelua ja maksuneuvontaa saat ottamalla yhteyttä Ropo Capitalin asiakasneuvojiin puhelimitse 09 2315 0463 (ma-pe 8–20, la 10–15), sähköpostitse issoy@ropocapital.fi tai Ropo Onlinen chatissa.

Hoida maksuasioita itse netissä

Voit tehdä maksujärjestelyjä myös itsenäisesti verkossa. Ropo Online -palvelussa www.ropo-online.fi voit mm. siirtää eräpäivää ja tehdä tarvittaessa maksusuunnitelman maksamattomille laskuille. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Lisää tietoa maksamiseen liittyvistä asioista saat täältä: ropocapital.fi/ukk

Jos pelkät maksujärjestelyt eivät auta, tilanteeseen saa apua ottamalla yhteyttä maksuttomaan valtion talous- ja velkaneuvontaan oikeus.fi/talousjavelkaneuvonta/fi/

 

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi