Imatran Seudun SähköSanomat
Imatran Seudun Sähkö
Energiatehokkuus 27.5.2020

Ampumahiihtäjä Venla Lehtonen torjuu ilmastonmuutosta arjessaan

Monilla arkisilla valinnoilla voi pyrkiä kestävämpään elämäntapaan ja pienentää hiilijalanjälkeään. Jokainen tekee päivittäin arjessaan useita suuria ja pienempiä valintoja, joilla on iso merkitys sille, miten paljon ihminen toiminnallaan ympäristöä kuormittaa.

Venla Lehtonen

Imatralainen ampumahiihtäjä Venla Lehtonen asuu pienessä kauniisti sisustetussa yksiössään Mansikkalassa. Asunto on ensimmäinen Venlan oma asunto, jonka hän hankki pari vuotta sitten. Koti tarjoaa ensisijaisesti paikan rentoutumista ja palautusta varten rankkojen harjoitus- ja kilpailujaksojen välissä.

Pienissä asunnoissa energiankulutus on vähäistä, mutta energiaa kannattaa silti säästää. Jokainen säästetty kilowattitunti näkyy suoraan euroissa ja ympäristökin kiittää. Venlan kohdalla sähkönkulutus on luonnostaan vähäistä pitkien kilpailu- ja leirimatkojen vuoksi. Siitä huolimatta energiansäästö on Venlalle normaalia arjen touhujen keskellä. Valot eivät pala turhaan ja pyykkiä pestään vain täysiä koneellisia.

Asumisen kuluttama energia on yksi merkittävimmistä yksilön ekologiseen jalanjälkeen vaikuttavista tekijöistä. Helpoiten hiilijalanjälkeä voi pienentää siirtymällä käyttämään uusiutuvista lähteistä tuotettua sähkö- ja lämpöenergiaa. Yksittäiselle ihmiselle vihreään sähköön siirtyminen on ympäristöteko, jolla voi vähentää jopa neljänneksen henkilökohtaisia ilmastopäästöjä.

Myös Venla käyttää vihreää sähköä.  Sähkösopimus on sataprosenttisesti tuulivoimalla tuotettua Kestävä-sähköä, joka on puhdasta ja ekologista energiaa. Sähkölasku tulee kotiin tietenkin e-laskuna, sekin on ekoteko. Arjen ekologiset valinnat ovat Venlalle tärkeitä, koska ammattinsa vuoksi hän joutuu matkustamaan paljon lentokoneilla.

– Pyrin kompensoimaan hiilijalanjälkeäni kaikessa missä vain voin. En ole ilmastoaktivisti, joka yrittämällä yrittää parantaa maailmaa, mutta olen oppinut, että voin olla ekologinen tekemällä arjessa pieniä vihreämpiä valintoja.

Ekologiseen elämäntapaan siirtyminen kierrätyksineen saattaa tuntua hurjalta sääntöviidakolta, joka pitäisi ensin selättää, mutta parhaimmat ohjeet ovat maalaisjärjellä luodut.  Venla esimerkiksi kierrättää vanhoja vaatteitaan kirpputoreilla. Vaatehuone on täynnä laatikoita, jotka pitäisi saada kirpputorille myyntiin. Venla myös lajittelee ja kierrättää roskansa. Kestokassi lähtee myös mukaan kauppareissuille.

– Lisäksi pyrin aina ostamaan kotimaisia kasviksia ja mahdollisuuksien mukaan suosimaan myös lähiruokaa.

Täydellisyyden tavoittelun sijaan kannattaakin mieluummin aloittaa niistä asioista, jotka tuntuvat omaan arkeen sopivimmilta. Kannattaa tähdätä siihen, mikä on omassa arjessa mahdollista, sillä se voi muuttaa jo paljon. Huomaamatta pienistä asioista syntyy suuri puro. Kaikki voivat osallistua ja jokaisen panos on tärkeä. Kanna sinäkin kortesi kekoon kauniin maapallomme puolesta ja vaihda vihreään sähköön.


Venla Lehtonen

• Syntynyt 10.3.1995 Imatralla, asuu Imatralla.
• Aloitti hiihtämisen 10-vuotiaana, tuli ensimmäisissä hiihtokilpailuissaan Hippo-hiihdoissa vuonna 1999 kolmanneksi.
• Vaihtoi hiihtämisen ampumahiihtoon 20-vuotiaana.
• Lukee ennen kaikkea urheilijaelämäkertoja ja urheilupsykologiateoksia.
• Seuraa Venla Lehtosen Instagram-tiliä venppa, joka on nimetty hänen lempinimensä mukaan.
• Imatran Seudun Sähkö on yksi Venla Lehtosen taloudellisista tukijoista.

Venlan arjen vihreät valinnat

• Sähkö on Imatran Seudun Sähkön,
sataprosenttisesti tuulivoimalla tuotettua
Kestävä-sähköä, joka on edullista,
puhdasta ja ekologista energiaa.

• Ahkera kierrätys, kirpputorit ovat
tuttuja paikkoja, ja roskansa Venla
lajittelee ja kierrättää.

• Kestokassi lähtee mukaan
kauppareissuille.

Kommentoi artikkelia

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

ISSN 2670-2207 (painettu)
ISSN 2670-2649 (verkkojulkaisu)

Sähköyhtiö sinuu varten.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee:
ma-pe klo 9-15

puh. 05 683 5209

asiakaspalvelu@issoy.fi